Йошку Фішера будуть допитувати

Україна знову в центрі світової уваги. Випадок, про який ітиметься, якщо і не має такого розголосу як Помаранчева революція, але може призвести до цілого ряду гучних відставок як в Україні, так і в ЄС, зокрема в Німеччині, де вже третій тиждень не вщухає візовий скандал.

В епіцентрі «афери міністра», як уже встигли охрестити цей скандал німецькі та польські ЗМІ, міністр закордонних справ Йошка Фішер (українською – рибалка). Він нібито потурав тому, що кілька тисяч українців, не маючи достатніх підстав, змогли отримати німецькі візи, іноді використовуючи фіктивні паспорти, навіть у посольстві ФРН у Києві. Слід зазначити, що подібні зловживання були й у посольствах Німеччини в інших східноєвропейських країнах, таких як Сербія та Румунія. Однак київська амбасада робила це масштабніше.

Позавчора слідча комісія Бундестагу, яка займається проблемою напівлегального від’їзду українців до Німеччини, провела своє перше відкрите для громадськості засідання. Головним питанням був порядок видачі віз німецькими посольствами, однак найбільше всіх цікавило, коли перед комісією виступить Йошка Фішер.

Нагадаємо, що на початку тижня пан Фішер та його колишній заступник Людґер Фольмер, автор сумнозвісного документа щодо полегшення видачі віз, погодилися відповісти на запитання комісії. Однак навіть серед ініціаторів розслідування візового скандалу, опозиціонерів з Вільної демократичної партії Німеччини та блоку християнських партій ХДС/ХСС, немає єдиної думки щодо того, коли це відбудеться. Ліберали готові заслухати одразу обох, а християнські демократи – спершу Фольмера, а 11 квітня – Фішера. Але ці варіанти не влаштовують «червоно-зелену» більшість Бундестагу.

Гра довкола дати має політичне підґрунтя. Передусім це стосується виборів до ландтагу однієї з найбільших федеральних земель – Північного Рейну-Вестфалії, які призначено на 22 травня. Тому для християнської опозиції, яка має серйозні наміри нарешті позбавити соціал-демократів і «зелених» політичного впливу на цій землі, вигідно, щоб Йошку Фішера – найпопулярнішого політика країни, незадовго до виборів допитала слідча комісія. Саме тому, приміром, ХДС хотіла б розпочати з Фольмера, який через візовий скандал минулого тижня склав всі політичні повноваження.

Правляча коаліція (соціал-демократи і «зелені») поки що не висловилася про конкретну дату. Хоча лунають пропозиції завершити розгляд цієї справи до літа. Представники партії «Союз 90/Зелені» наголошують на тому, що візова афера ще не позначилася на популярності міністра закордонних справ і не впливає на перебіг передвиборної кампанії у Північний Рейн-Весфалія.

Тим часом опозиціонери, особливо її радикальні представники з баварського Християнсько-соціального союзу, здається, допитуватимуть не лише Фішера. Вони заговорили про те, щоб перед комісією Бундестагу дав свідчення сам федеральний канцлер. Учора стало відомо, що Ґергард Шредер відмовився, сказавши, що для цього немає причин. Хоча зазначив, що від опозиції можна очікувати чого завгодно.