Грип небезпечний ускладненнями

Головний епідеміолог Міністерства охорони України академік Аркадій Фролов розповів, що грип «Шанхай» групи В, який вразив чимало громадян України, підступний і небезпечний тяжкими ускладненнями, бо чомусь втратив свою лояльність  і набув ознак групи А. Загалом же цей тип грипу має понад 20 підтипів, тому ліки підібрати непросто.

Чому «Шанхай» групи В «підтягнувся» до вірусу групи А,  зазначив Аркадій Фролов, невідомо. Однак застеріг, що вірус, який лютує нині в Україні, небезпечний ще й тим, що може перебувати в людському організмі десятки років. А ті, хто має третю й четверту групу крові й, захворівши на грип можуть стати постійними носіями віруса «Шанхай». Боротися з ним можна за допомогою вакцинації та вживання з профілактичною метою фармацевтичних препаратів.

Про ситуацію із грипом у Києві розповів заступник голови КМДА Валерій Бідний. За останні два дні (станом на 16 лютого) на грип та гострі респіраторні захворювання в Києві захворіло понад 7 тисяч дорослих і дітей, тож епідемічний поріг подолано. Цифри приблизні, бо в школах карантин і невідомо, стількох дітей батьки лікують самотужки, не звертаючись до лікаря. Карантин триватиме щонайменше до середини наступного тижня. Хворих  на грип та ГРЗ у Києві найближчими днями побільшало, але масштабної епідемії, сподівається Валерій Григорович, не буде.