Щоб чиновники не крали і не брали хабарі

Нині усі члени Кабінету Міністрів презентують свої плани дій. Представив свою програму і віце-прем’єр з питань адміністративно-територіальної реформи Роман Безсмертний. Вона передбачає до виборів 2006 року значні зміни в органах управління, щоб зробити їх діяльність ефективнішою та відкритішою.

Реформа відбуватиметься кілька етапів. На першому оптимізують структури органів влади: скоротять кількість чиновників, але поліпшать їх забезпечення. Чесний, професійний чиновник зможе отримувати гідну зарплатню, тому не крастиме і не братиме хабарів. Бо зараз різноманітні інспекції фінансують приблизно на 40%, а решту заробляють на штрафах. Тому органи, які виконують контрольно-регулятивні функції, зокрема СБУ, виведуть за межі виконавчої влади, аби викорінити явище узаконеного рекету.

Пан Безсмертний також пропонує надати міністрам ширші повноваження, аби ті стали ключовими фігурами, що здійснюють державну політику в певній сфері. Нині ж вони нерідко займаються проблемами, які мав би вирішувати апарат міністерств.

Наступний етап реформування передбачає зміни в місцевих органах виконавчої влади. Передусім їх зазнає структура місцевих державних адміністрацій, характер і зміст їх діяльності. Головна мета – доведення бюджетних коштів до простого громадянина. Зараз вони нерідко осідають в містах обласного значення чи районах і не доходять до безпосереднього споживача. Можлива і зміна територіального устрою України.

Потрібне і правове забезпечення адміністративної реформи, тобто відповідні закони. Останній її етап – внесення відповідних змін до Конституції України (якщо, звісно, вони будуть потрібні).

Роман Безсмертний зауважив, що його програма має недекларативний характер. Бо з 1991 року прийнято чимало різноманітних концепцій та стратегій, але жодну з них не втілено в життя. Тому віце-прем’єр зосередиться на конкретних справах.

– Краще у маленькому селі створити модель влади, яка служитиме людям, чи побудувати хоч одне міністерство за європейськими зразками, ніж говорити про все і нічого конкретного не робити, – наголосив пан Безсмертний.

Він виступає і за розведення в часі виборів до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування. Регіональні віце-прем’єр пропонує провести восени наступного року. Таким чином, професіонали, які не пройшли до парламенту, дістануть шанс на місцевих виборах. А вибори до місцевих органів влади під час парламентських втрачають свою актуальність.

Однак Роман Безсмертний встигає займатися не лише адміністративною реформою, а й створенням нової партії на базі блоку «Наша Україна». 5 березня відбудеться перший її з’їзд. Віце-прем’єр не сказав, хто увійде до неї. Але, на його думку, це будуть або всі політичні сили, які входять до фракції, або жодна з них.