Перші особи прописалися в картинній галереї

У мистецькій галереї «Дорош-арт», що у Святошинському районі (вул.Ірпінська, 78)  відкрилася виставка, присвячена Помаранчевій революції. Тут представлені роботи заслуженого художника України, засновника галереї, відомого київського майстра живопису Олександра Дорошенка та його колег і учнів.

Олександра Дорошенка часто називають «королем міського пейзажу». Звичайно, некоронований король міського пейзажу не міг обійти увагою події Помаранчевої революції, які надихнули майстра на створення нового образу київських вулиць, зігрітих весняним диханням довгоочікуваних демократичних змін.

На відвідувачів чекає сюрприз – художник виступив у невластивому для нього амплуа портретиста, створивши образ новообраного Президента України, якого він побачив у майбутньому завдяки творчій інтуїції. Ющенко зображений на білому тлі в правому нижньому куті картини, а от лівий верхній кут прикритий прапором із знаменитим «Так! Ющенко». Художник ніби залишає інтригу: хто ж може бути зображений вгорі?

На протилежній стіні галереї – портрет прем’єр-міністра України. Сувора привабливість Леді Ю. в білому. На іншій картині Олександр Омельченко пройнятий революційною ідеєю на тлі мітингувальників біля мерії.

Не обійшли художники увагою і головного «контрреволюціонера» – Віктора Януковича. Він зображений у монументальній бойовій позі з піднятою правицею (картина називається «Широкоформатний клич, або Янукович у Севастополі»). На задньому плані море, чайки, а на передньому – прикріплена до рами картини пачка «Біломорканалу».

Але виставка Помаранчевої революції не вичерпується лише портретами лідерів. Є тут і обличчя простих громадян. Як, наприклад, біло-синім присвячена картина Сергія Позняка «Дівчина в біло-блакитному в сум’ятті». Нижче художник пояснив причину сум’яття: «від уявної розмови з кандидатом в президенти Украини Януковичем В.Ф. у промінні сонця, що заходить, наприкінці листопада (в хеловін), у парку напроти Кабміну в Києві в оточенні фантомів». Щодо фантомів, то це два озброєні луками амури, мобілка із зображенням кандидата, «літаючі» літери «Я», символ хеловіну – місяць як гарбуз та пацюк.