До списку мертвих

Лінгвісти нараховують на планеті близько 80 мертвих мов. Цей сумний список може поповнити ще одна… Відгадайте з трьох разів – яка?

І хто ж це таку підступну думку підсунув нашим нардепам? Людина, яку український геній наділив обдаруванням поетичного слова, і яка вправно ним користується. І разом зі своїми соратниками, товаришами-соціалістами прагне остаточно убити вже напівмертву рідну мову? Це так, як один із героїв Миколи Хвильового: лівою рукою обійняв і притиснув до грудей рідну матір, а правою приставив до її скроні пістолета і натиснув на курок – за інакомисліє! Знайшлися, щоправда, й «нашоукраїнці», які спонукають президента Ющенка підписати ухвалу нардепів і цим підтвердити рівні права росіян і українців в Україні.

Ой ле-ле! А хотілося б натомість почути зі стін тієї ж Верховної Ради про… національну ідею! Чи й досі вона має статус такої, що не відбулася і не відбудеться? Може, треба починати не із запопадливого задоволення імперських амбіцій пихатих нацменшин, а з розробки і упровадження саме національної ідеї, з конкретної та дійової програми порятунку мови корінної нації?

Олександра БАНДУРА, пенсіонерка, м.Київ.