Лазаренко – патріот?

Партія «Громада» розпочала «перший кримінальний процес проти Леоніда Кучми». Відповідні заяви подано 15 лютого до Генпрокуратури та Печерського райсуду. Їх підписав голова партії Павло Лазаренко.

Учора його партійні заступники та адвокати переконували журналістів, що незабаром Лазаренка виправдають і він повернеться на батьківщину. Як вийшла з підпілля сама «Громада». Однопартійці екс-прем’єра окрилені рішенням Шевченківського райсуду, який 10 лютого визнав неправдивим виготовлений на замовлення Генпрокуратури і оплачений з держбюджету (!) документальний телесеріал «Справжній детектив». Суд зобов’язав канал «Інтер» надати півгодинний ефір Лазаренкові для спростування цього «кіно». Адвокат Марина Долгопола наголосила, що за колишньої влади жодне з багатьох рішень суду не було ухвалене на користь Лазаренка, але щойно Кучма залишив «трон», Лазаренко відразу виграв. А закони ж одні!

«Громадівці» переконані, що всі біди Лазаренка, мовляв, почалися після того, як екс-прем’єр 1997 року пішов в опозицію і заявив про бажання позмагатися з Кучмою на президентських виборах 1999 року.

Окрім Кучми, позови Лазаренка і «Громади» стосуються також екс-генпрокурора М.Потебенька і його заступника М.Обіхода. Лазаренко, виявляється, залишився… патріотом: не вимірює моральну шкоду грішми, бо обов’язок відшкодовувати збитки за незаконні дії державних високопосадовців закон покладає на саму державу. Він вважає, що «Україна не несе відповідальності за беззаконня Кучми».

Докладніше про те, що ставить Кучмі у провину Лазаренко, читайте згодом.