Алгоритм Плачкова у ліквідації боргів

Учора ми знайомилися з добре відомим киянам Іваном Плачковим у новій іпостасі – міністра палива та енергетики України. Звичайно, журналістів найбільше цікавило, чи відбудуться після приходу Івана Васильовича на цю посаду кардинальні зміни в енегопостачанні?

Пан міністр зазначив, що революційних перетворень у міністерстві не передбачається, а кадрові питання буде вирішено найближчими днями. Іван Плачков розповів про перспективи кожної галузі – вугільної, традиційної та атомної енергетики, нафтогазового комплексу та ін. Щодо приватизації обленерго та інших енергопостачальних організацій, то Іван Плачков сказав, що міністерство аналізує процеси приватизації у галузі за останні 5 років. За результатами аналізу ухвалюватимуть рішення. «Не виключено, – зазначив пан міністр, – що деякі підприємства буде дооцінено, якщо їх продали за заниженою ціною. Якщо їх приватизували з порушенням закону або інвестор не виконав узятих зобов’язань, то постане питання про повернення підприємств до державної власності».

Та, мабуть, найпроблемнішим стане усунення всіх негараздів у житлово-комунальному господарстві країни. Адже міністерству передано в підпорядкування Державний комітет житлово-комунального господарства з усіма його мільярдними боргами енергопостачальникам. Зрозуміло, що цей факт одразу викликав запитання щодо кризової ситуації з постачанням газу «Київенерго» (про це ми повідомили вчора). Журналісти запитали навіть, чи тепло вдома в Івана Васильовича?

– Ситуацію в «Київенерго» стабілізовано, обладнання виведено на номінальні параметри, – відповів пан міністр. – Справді, існує великий борг за газ (близько 90 млн. грн.), і робота газопостачальної організації з «Київенерго» ведеться. Розробляються заходи з погашення заборгованості із залученням кредитних коштів, активізації сплати боргів киянами. Активно долучився до справи міський голова. Тож на ранок (учорашнього дня. – К.К.) відновлено всі параметри гарячого водопостачання у Києві. А те, що цей факт викликав невдоволення у багатьох киян, зайвий раз засвідчує про стабільну роботу «Київенерго».

Обмеження подачі Києву газу стало стимулом для активізації погашення боргів. Однак у комунальному господарстві борги мільярдні. Кореспондент «ВК» запитав, чи й надалі енергопостачальна галузь працюватиме «в борг», а чи вже намічено конкретні кроки з їх ліквідації?

– Запитання складне, – зауважив Іван Плачков. – Адже чверть усіх проблем енергетиків – це борги житлово-комунального господарства за енергоносії та електрику.  Частину проблем розв’яжемо через організаційно-правові заходи, підвищення відповідальності, дисципліни, дотримання чинного законодавства і нормативних актів. Решту – оптимізацію ціноутворення і розподілом ресурсів. Конкретні рецепти назвати неможливо – це важка, копітка праця. Адже борги накопичувалися з 1992 року. Проте ми пропонуватимемо алгоритми вирішення питання і поетапного розв’язання проблеми.