Депутат пішов дорогами Сірка

Сценарист і продюсер відомих в Україні кінострічок «Втрачений рай» та «Дикий табун» Віктор Веретенников виступив у новій ролі – як автор сучасної історичної драми «Запороги». Прем’єрну виставу на сцені франківців зіграли актори Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру  імені Т.Шевченка.

Спочатку Віктор Веретенников – економіст за фахом, а нині народний депутат – написав роман «Запороги». Гостросюжетний твір одразу привернув увагу Дніпропетровського муздрамтеатру і актори підготували театралізовану презентацію роману. А потім – і виставу «Запороги», сценарій якої написав також Веретенников.
В історичній п’єсі зійшлися два світи – добра і зла, честі й безчестя, слави й ганьби. У вирі жорстоких протистоянь опинилися люди, для яких благо рідної землі та любов – найбільші цінності. Багато яскравих персонажів, яскравих сцен – вистава сприймається на одному подиху. Навіть така вольова людина, як кошовий отаман Іван Сірко сповнений багатьма тривогами і – сентиментальністю. Незабутньо-колоритний і син осавула Пороха – Олекса. Ще хлопчаком він бачив смерть свого батька. А вже через сім років ступає на рідну землю яничаром, на чолі війська, що згубило батька і зруйнувало щастя його матері Ярини – тепер коханої жінки Івана Сірка. Олекса сповнений бажанням знайти себе, колишнього…

Режисер-постановник вистави – народна артистка України Лідія Кушкова. У ролі Івана Сірка – народний артист України  Михайло Чернявський, Ярини – заслужена артистка Неля Ніколаєва. У ролі Олекси – Катя Данилова.

Найхарактерніша особливість «Запорогів», як каже сам Веретенников, у тому, що вдалося поєднати в одному творі роман-аналогію і роман-антитезу. Аналогія в тому, що автор побачив у реаліях сучасного буття України процеси, події, споріднені з тими, що переживав наш народ у часи Руїни, зазнавши жахливих поневірянь, коли гетьмани «рвали» Україну на шматки. Коли з одного боку була Московія, з другого – панська Польща, з третього – Туреччина. А в суспільстві жила надія на національного лідера…  «І сьогодні бачимо чи не те ж «шматування», – розмірковує автор, – гонитва за багатством і бездуховність, зрощення капіталу і криміналу. Антитеза – в тому, що ніколи не примиряться між собою світ добра і зла.

І рано чи пізно на шляху людей без моральних меж опиняються ті, хто має волю, честь».

Пан Веретенников розповів, що чи не першим потрясінням його свідомості було святкування 500-річчя Запорозької Січі 1990 року. Коли ми поверталися до самих себе. Ішли на Хортицю і в Капулівку, де покоїться легендарний Іван Сірко, де живе слава наших предків. Автор майбутнього роману багато спілкувався з нащадками запорожців, вивчав архіви, маловідомі матеріали Дніпропетровського історичного музею імені Дмитра Яворницького. І ось у Дніпропетровську на двох прем’єрних виставах був аншлаг і в Києві на прем’єрі – велелюддя.

«Запороги», побудовані на перехресті подій трьохсотлітньої давнини і сьогодення, справді хвилюють. Твір побачив світ чотири місяці тому і дивним є те, що автор ніби передбачив бурхливі події Помаранчевої революції, зміг подивитись у майбутнє.