Якщо на ранок «горять труби»…

Ну не можуть у нас свято чи радісну подію не відзначити щедрим застіллям! Наливаючи «повнії чари, щоб через вінця лилося»... І спробуй відмовитися, одразу ж дорікнуть: «Чоловіче, не поважаєш чесну компанію! Ти що, «трезвеник», «язвеник» чи взагалі не мужик?» Тож, аби не видаватися білою вороною, мимоволі підставляєш і свою чарчину. Загальне пожвавлення за столом, легкий шум у голові, на душі стає так радісно... А тоді вже зовсім не соромно впасти обличчям... ні, не в плече чужої дружини, а... в тарілку з холодцем. Сором за вчорашнє прийде вранці, разом із тяжким похміллям, яке неодмінно треба «погасити» хоча б холодним пивцем. Похмелився і знову життя здається прекрасним. І так кілька днів поспіль…

Надмірне вживання алкоголю в Україні залишається однією з найболючіших не лише соціальних, а й медичних проблем. Статистика хворих на алкогольну залежність невпинно зростає, алкоголізм «молодшає», руйнуються сім’ї, долі. Тисячі за любов до оковитої розплачуються життям. Найбільше трагічних випадків буває взимку: заснув у заметі й закоцюрб. П’яні потрапляють під колеса, гинуть у вогні через паління в ліжку, отруюються сурогатом...

У Київській міській клінічній психоневрологічній лікарні №1 понад 15 років працює Центр психотерапії та медичної психології, який допомагає й людям, які потрапили до цупких обіймів «зеленого змія». А п’ять років тому з ініціативи лікарів центру, за підтримки головного лікаря психоневрологічної лікарні №1 Романа Никифорука та міської влади тут відкрилося стаціонарне відділення, в якому отримали допомогу близько тисячі хворих.

Завідувач Центру психотерапії та медичної психології лікарні Леонід Юнда (на знімку) розповів «Вечірці» про сучасні методи лікування від алкогольної залежності та порадив, як убезпечити себе від цієї біди.

Слабодухим краще не вживати

– Леоніде Івановичу, відомо, що людям певної вдачі краще не пити. Хто найшвидше піддається алкогольній залежності?

– Це ті, хто має низькі резерви нервової системи. Тобто особистості зі слабкою волею, яких спочатку легко вмовити випити за компанію, а потім вони вже й самі не можуть втриматися від спокуси і зрештою стають залежними. Люди ж вольові з високим інтелектом, в яких добре працює механізм саморегуляції, більш стійкі.

А загалом алкоголізм однаково згубно впливає на представників різних соціальних категорій та професій. Часто-густо вважають, розумні та успішні люди спиваються менше. Але з багаторічної практики скажу: «зелений змій» не бачить різниці між вантажником, поважним професором чи бізнесменом.

– Товариство «справжніх чоловіків» і без пляшки – рідкість. Проте один на ранок – «як огірочок», іншого мучить тяжке похмілля. Хто з них у групі ризику?

– Якщо, приміром, учора перебрав, а на ранок «горять труби» і неодмінно треба похмелитися, перші ознаки хвороби перед вами. Річ у тім, що в одних людей спирт в організмі перетворюється на воду та вуглекислий газ і легко виводиться. В інших ферментативна система працює так, що спирт перетворюється на альдегід, який отруює організм, бродить по крові і спричинює тяжке похмілля. Це біологічна схильність до алкогольної залежності. Їм краще не вживати алкоголю. На жаль, таких людей у нас за різними даними 6-10 відсотків. У групі ризику – і діти алкоголіків, адже ця хвороба – спадкова.

…забуде й про пляшку

– Дехто після тяжкого трудового дня, щоб не «зірвало дах» і сон був спокійним, знімає напругу чаркою. Це небезпечно?

– Нещодавно в нашому Центрі лікувалося подружжя. Молоді, здорові, заможні люди, мають свій бізнес... Укладення вигідних угод без банкетів-фуршетів з партнерами, звичайно, не обходилось. А вечорами чоловік та дружина випивали, аби зняти стрес. Звичка зрештою переросла в залежність. Кваліфікована допомога фахівців та власне бажання побороти хворобу зробили добру справу. Одужали обоє, повернулися до нормального життя.

А напругу найкраще зніме прогулянка, непогано побігати на стадіоні. А жінкам дам слушну пораду: замість того, щоб наливати чоловікові, звабте його. Не зранку, а ввечері вдома зробіть гарний макіяж, будьте привабливою і загадковою, як в юності. І, повірте, після хорошого сексу чоловік забуде про пляшку.

– У разі біди не всі люди можуть стійко переносити душевний біль, от і топлять горе на дні чарки...

– Буває... Але не слід забувати, що живемо в третьому тисячолітті, в цивілізованому суспільстві. Подолати душевну кризу допоможуть психотерапевт, психоаналітик чи психіатр. Зрештою, є хороші антидепресанти, які підбере фахівець.

Вилікується той, хто цього хоче

– Не в усіх вистачає сил визнати: я – алкоголік, і звернутися до лікаря. До того ж про методи лікування ще недавно розповідали мало не жахи. Які сучасні методи і хто має найбільше шансів позбутися алкогольної залежності?

 – Більшість пацієнтів звертається по допомогу до спеціаліста під тиском рідних. Але за ними залишається право вибору методів лікування або відмови від нього. Але найважливіший чинник – усвідомлення хворим, що потрібно лікуватися.

Щодо «жахів» можу запевнити, що підхід до кожного пацієнта – індивідуальний, лікування комплексне і... зовсім не страшне. Ми застосовуємо ефективні препарати нового покоління – ноотропи, антидепресанти, які усувають розлади нервової системи тощо.

 – Алкоголізм можна вилікувати раз і назавжди?

– Ні. Проте ремісія може тривати десятиліттями. Хто стикався з цією проблемою, мусить усе життя пам’ятати про свою згубну звичку. Від спиртного доведеться відмовитися назавжди. Інакше зриву не уникнути. Приміром, кілька років тому ми лікували Аллу Іванівну, жінку поважного віку з Одеси. Її привезли до Києва дорослі діти. Чотири роки не брала ні краплі в рот. Якось на поминках матері своєї подруги випила трохи вина, і все почалося знову. Цього разу вона звернулася до нас, але вже з власної ініціативи.