Надягайте, хлопці, форму…

Якщо й відстоювати свої права, то, де, як не біля своєї альма-матер, вирішили студенти Національного авіаційного університету і вирушили вчора до приймальні ректора, аби той скасував один зі своїх недавніх указів.

Мова про циркуляр, згідно з яким студенти та викладачі зобов’язані за власні кошти придбати форму одягу, яка відповідала б стандартам обраної спеціальності. Ще раніше група активістів студентського руху організувала збирання підписів за скасування цього рішення. Загалом, за словами голови Солом’янської спілки молодих  соціалістів Олександра Скрипченка, таких уже налічується понад півтори тисячі.

Щоправда, у керівництва є свої резони. Керівники кафедр переконані, що процес переодягнення студентів незворотний, адже, по-перше, обновку вже придбали понад 30 відсотків юнаків та дівчат, по-друге, носити форму льотчика є історично продиктованим рішенням, а по-третє, витрачати на це кошти університету – означає забрати їх із кишені викладачів.

Зрештою вирішили, що  плату за комплект одягу (а це 550 гривень для чоловіків, і 450 – для жінок; приміром, діловий костюм Х’юго Босс чи Вороніна коштує близько 400) розділять на кілька місяців. Рішення аж ніяк не соломонове, бо виплачувати по 10-20 відсотків від власного заробітку для викладачів справа не з легких, що вже казати, про студентів, особливо без київської прописки,  для яких кожна копійка має вагу.

Україна прямує до Європи та демократичних цінностей. Звісно, можна у приклад ставити Кембрідж чи Гарвард, де цінується не лише студентське посвідчення, а й зовнішній вигляд спудея. Але ж є зразки поводження в інших «менш панських» навчальних закладах, де в аудиторіях панує неформальна обстановка, де студенти одягаються на власний смак та гаманець...

Хай там як, а в усьому світі зазвичай зустрічають за одежиною, а проводжають за кебетою...