До весни дожили аж троє з наших

І нині їм грати

Уперше в історії вітчизняного футболу у весняному етапі єврокубкових змагань братимуть участь аж три українські клуби – «Динамо», «Дніпро» та «Шахтар». Усі вони виступають у розіграші Кубка УЄФА, і чи здатні вони протистояти ґрандам європейського футболу в цю не надто футбольну для нас пору, ми дізнаємося вже сьогодні та завтра. Гірники в середу, себто нині, зіграють на своєму полі з німецьким «Шальке», який зараз поділяє 1-2 сходинки в чемпіонаті Німеччини з мюнхенським «Байєрном», дніпропетровці в Белграді матимуть рандеву з «Партизном». А завтра нас чекає матч між чемпіоном України та потужним іспанським середняком – клубом «Вільяреал». Отож, представляємо вашій увазі суперників українських команд в 1/16 фіналу.

«Партизан» – «Дніпро»

Розпочнемо з того, кого фахівці вважають не найсильнішим суперником наших команд на цьому етапі кубка УЄФА, – з белградського «Партизана». «Партизан» і «Дніпро» посіли відповідно третє і перше місця у своїх групах восени і вперше зустрінуться між собою в офіційних матчах. Найголовніша подія міжсезоння для цієї сербської команди відбулася місяць тому, коли «чорно-білі партизани» купили геть чорного африканця – з ними підписав контракт талановитий нігерійський нападник Обіора Емануель Одіта. 21-річний форвард став «югославом» на чотири роки. Коли Одіту представляли журналістам, він, зокрема, сказав таке: «Мені вже давно дуже подобається гра колишнього футболіста «Партизана» Звоніміра Вукіча (нині гравця «Шахтаря»). Я давно спостерігав за ним, і тільки завдяки йому дізнався про такий клуб, як «Партизан». А днями, на додачу до нігерійського партизана, в команді з’явився ще один легіонер – південнокорейський футболіст Кім Чіву, вихованець «Інчхона», одного з найпотужніших клубів Кореї. Запрошення він отримав тому, що в «Партизані» через відтік кадрів (і до України також) виникли серйозні проблеми з лівим флангом. Мабуть, ближче, ніж на Далекому Сході, лівого півзахисника серби не дошукались. Головний тренер «Партизана» Владімір Вермезовіч дуже задоволений придбаннями і впевнений, що завдяки їм він здолає дніпропетровців.

Після 15 турів чемпіонату Сербії і Чорногорії «Партизан» іде першим у турнірній таблиці, випереджаючи «Црвєну Звєзду» на три очки. І зараз команда, як то кажуть, на ходу. До розіграшу 1/16 фіналу Кубка УЄФА «Партизан» потрапив, пройшовши крізь сито відбору в груповому турнірі. Де, до речі, був в одному квартеті із суперником київського «Динамо» іспанським «Вільяреалом» (кадр з їхньої гри на знімку праворуч). Обидві команди та ще англійський «Мідлсбро» впенено вийшли в наступне коло змагань, залишивши поза грою «Лаціо» та «Егалео». Ось що сказав про гру з іспанцями наставник «Партизана» Владімір Вермезовіч: «Вільяреал» почав матч, як він це робить традиційно в прімейро, дуже непогано, краще од нас. Вони першими забили, і нам потрібно було щось на ходу змінювати, тому після перерви я перейшов на гру з двома форвардами замість одного. Другий нападник Нікола Грубешіч додає гостроти, коли його випускати на заміну і коли треба відіграватися. Завжди тримаю його, як козирну карту, в запасі. Завдяки його зусиллям ми й зрівняли рахунок. Гол на рахунку Томича». Тренер «Вільяреала» Мануель Луїс Пеллегріні про свої враження про белградців висловився так: «Партизан» заслужив на нічию в тому матчі, а глядачі побачили гідний футбол. У цього клубу – велике майбутнє, а його тренер – справжній стратег». А ось наставник клубу «Егалео» Стефан Демоль, навпаки, впевнений, що «Партизан» дуже грішить у захисній лінії і що з ним можна грати, якщо діяти в їхньому штрафному майданчику якомога агресивніше: «Якби ми не провалили перший тайм, коли нас просто перебігали, то вийшли б сухими з води».

Із «Партизаном» грала тільки одна українська команда – в Кубку європейських чемпіонів – 1976-77 років київське «Динамо» перемогло «Партизан» із загальним рахунком 5:0. У Києві було 3:0, і третій гол на 88-й хвилині зустрічі забив нинішній тренер збірної України Олег Блохін. У матчі-відповіді гості знову підтвердили свою перевагу в класі – 0:2 (Мунтян, Слободян).

Досі «Дніпро» тільки один раз зустрічався із югославським клубом, зі сплітським «Хайдуком». То було третє коло Кубка УЄФА, сезону 1985-86.  Наші спортсмени  програли обидві гри: вдома – 0:1, а в гостях – 0:2.

Склад «Партизана» в матчі з «Вільяреалом»: Краль, Веселіновіч, Мірковіч, Н.Брновіч, Бойя, Чіріч (Грубешіч, 46), Н.Джорджевіч, Емегара, Томіч, Іліч, Рніч.

«Шахтар» – «Шальке»

Минулого року цій німецькій команді виповнилося рівно сто років. Заснували її 4 травня 1904 року 15-річні підлітки. Тому часто до назви клубу додають «04». З 1924 року кольори клубу стають такими, якими зараз є, – «біло-синіми». Уперше до фіналу національного чемпіонату клуб виходить доленосного для Німеччини 1933 року, але поступа-ється чемпіонством дортмундській «Боруссії». За наступне десятиліття, період правління в країні нацистів, гельзенкірхенці здобувають шість чемпіонських титулів. Після війни вони ставали чемпіоном Німеччини тільки один раз – 1958 року. Найбільше досягнення «Шальке» – Кубок УЄФА 1997 року, коли вони перемогли у фіналі міланський «Інтер». У серпні 2001 року команда отримує в подарунок суперсучасний стадіон «Auf Schalke», який вміщує 61 тисячу глядачів. Це спонукає керівництво клубу до активних дій на трансферному ринку. І нині команда із невеличкого Гельзенкірхена – серед претендентів на Срібну салатницю, на своє восьме чемпіонство.

«Шахтар» тричі зустрічався з німецькими командами в єврокубках.  Уперше – з берлінським «Динамо» в першому колі Кубка УЄФА 1976-1977 років. «Помаранчево-чорні» переконливо перемогли вдома (3:0) і звели матч до нічиєї на полі суперника (1:1). Через чотири роки «Шахтарю» випало грати уже із сильним західнонімецьким «Айнтрахтом» (Франкфурт-на-Майні). Наші поступилися із загальним рахунком 1:3, хоч і перемогли вдома завдяки влучному удару Михайла Соколовського. У новітні часи «Шахтар» мав справу в третьому відбірковому раунді Ліги чемпіонів-2001-02 з дортмундською «Боруссією». 0:2 удома – не надто приємні спогади. У себе на полі «Боруссія» також переграла донеччан – 3:1 (Агахова). Клуб «Шальке» є принциповим суперником «Боруссії», адже розташовані Дортмунд і Гельзенкірхен зовсім поряд. Як Горлівка та Макіївка – то також горняцький район, де багато шахт, а отже, й міст із середньою кількістю населення. «Біло-сині» раніше ніколи не зустрічалися з представниками України в єврокубках. У груповому осінньому турнірі Кубка УЄФА гельзенкірхенці посіли третє місце. У своїй кадровій політиці керівництво клубу орієнтується на німецьких футболістів, тоді як гірники з Донбасу – на легіонерів. В останньому турі бундесліги (на знімку) «Шальке» вдома розгромив «Вольфсбург» – 3:0 і наздогнав лідера – мюнхенський «Байєрн». Команда на ходу, тому нашим гірникам доведеться добряче попотіти, аби здолати своїх німецьких колег.

Типовий склад «Шальке» в останніх єврокубкових матчах: Рост, Поульсен, Кобіашвілі, Алтинтоп, Аїлтон, Санд, Вальдох, Вермант, Оуде-Кампуйс, Делура, Крстаїч, Пандер, Асмоа, Ханке.

«Динамо» – «Вільяреал»

Головна новина з табору суперників киян в 1/16 Кубка УЄФА – керівництво іспанського клубу подовжило контракт із тренером клубу Мануелем Луїсом Пеллегріні ще на рік, повідомляє офіційний сайт УЄФА. 51-річний чилієць, який перед Іспанією працював у аргентинському «Рівер Плейті», успішно виконує свої обов’язки, про що й свідчить стабільна гра команди в прімейро, чого не було протягом багатьох десятиліть. Із командою він працюватиме до літа 2006 року. Крім того, контракт з Пеллегріні можуть продовжити ще на сезон, якщо будуть відповідні результати. І хоча останній матч у чемпіонаті Іспанії «Вільяреал» програв «Севільї», головному конкуренту за право виступати наступного сезону в Лізі чемпіонів, «жовта» команда посідає шосте місце в турнірній таблиці й не полишає сподівань виконати завдання на чемпіонат. Провідний бомбардир клубу Дієго Форлан перший з цієї команди, хто за останні десять сезонів значиться в списку найкращих стрільців прімейро. Він уже забив 14 голів у 23 турах, і йому необхідно ще тільки раз уразити ворота суперника, щоб побити клубний рекорд Віктора Фернандеса.

Незважаючи на те, що «Вільяреал» щойно з’явився на євроарені, він напрочуд швидко освоївся. Минулого сезону, який став для клубу дебютним в єврокубках, іспанці здобули Кубок Інтертото, а потім дійшли до півфіналу Кубка УЄФА, де поступилися тільки майбутньому переможцеві турніру «Валенсії». Цього року «Вільяреал» іде тим же шляхом – матч у Києві буде для «жовтих» уже 15-м в єврокубках. Однак вісім з них вони зіграли у рамках Кубка Інтертото. В осінньому груповому турнірі Кубка УЄФА «Вільяреал» посів друге місце після «Мідлсбро», і, що цікаво, разом з «Ньюкаслом» став командою, яка пройшла груповий турнір без поразок.

Загальний доробок «Динамо» в матчах з іспанськими ґрандами такий: чемпіон України виграв чотири поєдинки при п’яти нічиїх та семи поразках. З іншими представниками прімейро динамівці зустрічались тільки один раз. Але той матч пам’ятний для нас, адже тоді кияни здобули Кубок володарів кубків. У фіналі 1985-1986 років у французькому Ліоні «Динамо» з рахунком 3:0 перемогло мадридський «Атлетико».

Склад «Вільяреалу» в матчі з «Партизаном»: Рейна, Арруабаррена, Касорла, Хосіко, Гуайре, Ектор Фонт, Кіке Альварес, Пенья, Арманду Са, Арсо, Хіско.