Семенюк проти ДУСі та ін.

Народ наш таки мудрий, бо уже з десяток років інакше як прихватизацією не називає процесів розпродажу державних об’єктів. Нова влада має намір навести лад у господарстві, повернувши незаконно привласнене. А як буде доцільно – то продати повторно, але вже на законних і вигідних для країни умовах. Почати обіцяють із «Криворіжсталі».

Це ще раз підтвердила на черговому засіданні Національного прес-клубу реформ голова Контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Валентина Семенюк, пообіцявши на цьому не зупиниться. Бо, за словами народного депутата, за роки правління Леоніда Кучми було підписано ряд «таємних указів» і розпоряджень про приватизацію об’єктів державної власності. Отримати ж інформацію про ці документи голові профільної комісії вдалося лише після того, як спікер парламенту Володимир Литвин на її прохання звернувся до Адміністрації президента. Як з’ясувалося, «укази не для публікації» переважно стосувалися приватизації санаторіїв, баз відпочинку, пансіонатів та інших об’єктів з унікальними джерелами та іншими природними ресурсами. У Києві така доля спіткала готель «Дніпро», що теж «без оголошення» став власністю олігархічного клану. До того ж «таємні документи» стосувалися не тільки продажу об’єктів, а й перегляду умов приватизації тих, які продавали, здавалося б, відкрито. Дуже активну участь у розпродажу державного майна брав Департамент управління справами при Адміністрації президента (у народі – ДУСя) під орудою Ігоря Бакая, якому чинним законодавством узагалі таких функцій не надано.

Чи вдасться представниці Соцпартії разом із новою владою втілити цей задум у життя, зараз сказати важко, бо навіть на засіданні прес-клубу Валентина Семенюк виявилася в меншості. Чоловіки, які теж були доповідачами, – незалежний експерт, доктор економічних наук Олексій Плотніков та народний депутат Володимир Зубанов – категорично заперечували проти таких дій нової влади. Бо вважають, що повернення до державної власності навіть однієї «Криворіжсталі» створить прецедент, який дасть змогу «реприватизувати будь-що, підірве довіру до влади і відлякає іноземних інвесторів від України».

Щоправда, цього тижня з’явилася надія, що жіноча логіка в питаннях приватизації все ж переможе в Україні. Бо голову парламентської комісії підтримала ще більш впливова жінка – прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. На думку глави уряду, іноземним інвесторам годі лякатися, бо нова влада діятиме в мехаж законів, але «де підприємства вкрадені – все буде переглянуто».