Проліски – на смітник

З кожним днем у підземних переходах, біля станцій метро множиться число тих, хто торгує провісниками весни – пролісками. Київський еколого-культурний центр, дружина охорони природи «Зелене майбутнє» КНУ з цього приводу б’ють на сполох і закликають не лише правоохоронні органи, але й громадськість долучитися до операції: «Первоцвіт». До речі, «Вечірка» це вже зробила, вмістивши ще 8 лютого публікацію про первоцвітний бізнес.

Минулої неділі екологи спільно із транспортною міліцією провели на Центральному залізничному вокзалі столиці рейд по боротьбі із незаконним провезенням та продажем ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги. Цей квітковий потік бере початок у Криму, тож усі чекали прибуття поїзда із Севастополя.

Працівники транспортної міліції та екологічні інспектори розділилися на чотири рейдові групи і вирушили на перон. І за якусь мить з потоку приїжджих виокремили двох пасажирів із здоровенними сумками. Сумнівів ні в кого не виникало – там букети. Щоправда, першого пасажира одразу відпустили, оскільки його товар не занесено до Червоної книги. Таку зелену колючку, яку він віз, використовують флористи. Росте вона на чорноморському узбережжі. Чи багато заробить чоловік на такому бізнесі? Всього 100 гривень, зважаючи на те, що 60 із них витратив на дорогу.

А ось Лідія Дмитрівна Лісковська, 48-річна жителька села Нижня Голубинка Бахчисарайського району, мала намір покласти до свого гаманця щонайменше тисячу гривень. В її  сумці виявлено 250 букетів, у кожному – по 50 квіток.

– Так, проліски – це мій заробіток, – не приховувала пані Лісковська. – У нашому селі таким бізнесом займаються багато молодих і літніх. Адже радгосп розвалили, роботи немає. Виживаємо за рахунок городів і такого приробітку.

Вона клялася-божилася, що обережно зривала кожну квіточку і що у лісі від того їх не поменшає. Володимиру Борейку, директору Київського еколого-культурного центру, довелося провести роз’яснювальну роботу, а полковникові міліції Юрію Банніку – затримати порушницю. Склали протокол, товар конфіскували. Яке покарання чекає на кримчанку? Штраф 8-15 гривень за кожну квіточку і 200-300 гривень – за порушення закону згідно з Адміністративним кодексом.

– А суд, мабуть, обмежиться попередженням, – сказав Анатолій Подобайло, керівник сектору еколого-культурного центру. –  Найголовніше в цьому рейді те, що ми завдали економічних збитків мафії торговців первоцвітами. На ринок не надійде 250 букетів, і це змусить «бізнесменів» підняти їх ціну. Бабуся, яка вчора продавала первоцвіти по 3-4 гривні за букет, заправить вищу ціну – 5 грн. А за такі гроші ліпше купити тюльпан.

Боротися з такою мафією самотужки екологам важко. Міська міліція не охоче йде на співпрацю, чого не скажеш про транспортну. У Москві та Харкові успішно подолали цей злочинний проти природи бізнес завдяки спільним діям екологів та міліції. Хочеться сподіватися, що досвід сусідів стане в пригоді і нашій столиці. Торгівля первоцвітами, занесеними до Червоної книги – це правопорушення, за яке закон передбачає покарання.

Що стосується вилучених пролісків, то усі 250 букетів знищили і викинули на смітник. Шкода, звичайно, що порізали і потоптали таку красу. Іншого, гуманнішого засобу екологи не бачать.