Від «болота» до рівностороннього трикутника

«Трикутник Україна-ЄС-Росія віднині стане рівнобічним», – запевнив під час міжнародної конференції про «виклики та можливості для нових міжнародних відносин» міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Російська сторона в особі Віктора Черномирдіна принаймні про людське око із цим погоджувалася.

Філософія нового уряду, на думку Бориса Тарасюка, полягає в тому, щоб у системі координат «Схід-Захід» «чи» замінити на «і». Водночас ідеться не про звичну багатовекторність. «Попередня влада намагалася творити стабільність, яку називала специфічним українським шляхом. Це призвело до ізоляції і внутрішньої поразки. Сьогодні Україна – не полігон для геополітичних змагань між Євросоюзом, США і Росією. Нова політична культура в Україні дасть змогу вирішити багато питань у міжнародній політиці», – пояснив міністр. Він наголошував на тому, що після мирних революцій люди навчилися давати раду як «острівцям серйозної нестабільності», так і «замороженим конфліктам». У цьому контексті Борис Тарасюк закликав міжнародну спільноту звернути увагу на Придністров’я як на чорну дірку біля кордонів України та ЄС. Керівник вітчизняного МЗС несподівано виніс на перше місце гуманітарний аспект, щоб передусім осмислити «своє минуле, сучасні відносини, позбутися стереотипів і відвертої брехні».

Посол РФ Віктор Черномирдін стереотипом вважає переконаність українців у тому, що Росія втручається в українські внутрішні справи. Своєрідну поведінку російського політикуму під час українських президентських перегонів посол прокоментував так: «Погіршення наших стосунків я не помітив. Та й не треба приймати за чисту монету сплески емоцій, які завжди бувають на виборах».  Віктор Черномирдін запевнив, що після візиту Віктора Ющенка до РФ жодних змін у настроях російського керівництва не відбулося. Що ж до нового українського уряду, посол сказав, що Росія співпрацюватиме з будь-яким. А у питанні вступу до ЄЕП чи СОТ Черномирдін взагалі не вбачає проблеми. За його словами, членство у цих організаціях можна поєднувати. Попри запевнення Віктора Степановича в добросусідських відносинах, після того, як українці все ж таки відстояли свій вибір, з’явилися чутки про можливу заміну занадто «лояльного» Черномирдіна. Чи очікувати нам найближчим часом нового посла Росії, чинний не відповів. Зазначив тільки, що «послів міняють, коли в цьому є державна потреба». Поки що про таку потребу йому нібито невідомо.

Лідер українських соціалістів Олександр Мороз вважає що, обираючи вектори зовнішньої політики, треба «рухатися не на захід чи на схід, а вгору з болота».