Журналістів «заманили». А бізнесменів?

У конференц-залі «Укрінформу» журналістам не вистачало стільців, а біля метро «Театральна» було тісно авто з логотипами різноманітних телеканалів та інших ЗМІ.

Усі приїхали послухати передусім високих посадовців про «впровадження ефективних форм взаємодії органів влади і громадськості». В анонсовому повідомленні було написано: «участь беруть віце-прем’єр М.Томенко, міністр Ю.Павленко, президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати В.Щелкунов». Тема актуальна, учасники високоповажні – тому журналісти, залишивши інші проблеми, поспішали як мухи на мед.

Але найстаршим за рангом за круглим столом був пан Щелкунов. Біля нього сиділи голова гендирекції «Золота фортуна» Дмитро Акімов, президент загальнонаціональної програми «Людина року» Аркадій Райцин, інші представники ділового світу. Й говорили про соціальну, екологічну, молодіжну (тощо) спрямованість бізнесу, його прозорість і відкритість. Одне слово – налагоджували «діалог бізнесу і суспільства». Похвалили найкращі компанії, які, мовляв, мають досвід «соціального партнерства». Не забули й про свої проекти. Скажімо, ці, певно, не менш достойні люди, ніж урядовці, сподіваються спільно створити «експертний майданчик» для вивчення соціальних проектів від бізнесових структур. Аби «суспільство бачило, що бізнесмени не лише накопичують свої капітали, а й дбають про людей, державу».

Було обіцяно, що нарешті великі бізнесмени згадають і про інших своїх колег. Адже в Україні, мовляв, 17 мільйонів громадян (третина населення!) фактично є акціонерами різних фірм. Та що вони мають з отих двох-трьох акцій, якщо все залежить від власників «великих пакетів»?!

Тобто – усім капіталістам, хто хоче допомогти «маленьким українцям», пора ділитись. І подавати свої соціальні проекти досвідченим експертам. Учасники круглого столу запевнили журналістів, що їх  програму соціальної стратегії «Бізнес та суспільство» нібито підтримала сама Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. А може, так «підтримала», як «взяли участь» Томенко з Павленком? За Томенка, до речі, тут узагалі не згадували, а за відсутність Павленка вибачилися: мовляв, у його міністерстві переатестація кадрів.
Моя ж порада така: аби журналістів прийшло  ще більше і реклама проекту вдалася, можна було б дописати до учасників заходу і самого Президента України. Тоді справді усі бізнесмени знали б, куди нести «соціальні проекти», аби догодити владі.

На мою думку, щось схоже на «лохотрон» для журналістів вдалося. Чи підуть за нами бізнесмени?