Юрій РОССАДА: «Свої продукти смачніші»

Початок року завжди позначається звітами про досягнення за минулий період. От і вчора на розширеній виробничій нараді у мерії підсумовували роботу підприємств харчової та переробної промисловості міста за 2004 рік. Звітував перший заступник начальника Головного управління споживчого ринку і торгівлі Олександр Шкілевич, а коментував звіт його начальник – заступник голови КМДА  Юрій Россада.

Галузь спрацювала торік відмінно: зростання обсягів виробництва становить 14 відсотків. 480 столичних підприємств (з них 358 належать до малого бізнесу) виробили продукції на більш як 2,7 млрд. грн. Цікаво, що 48 відсотків цієї суми припадає на пиво і тютюнові вироби. Правда, деякі виробники трохи знизили свою активність, що цілком зрозуміло. Скажімо, зник ажіотаж, пов’язаний із нестачею зерна, і попит на макаронні вироби й крупи одразу знизився. Лише на 44 відсотки виконано показники з випуску дитячого харчування на молочній основі: бо на ремонті перебувала молочна фабрика-кухня.

Київський ринок надзвичайно привабливий для виробників харчів, адже він споживає шосту частину всього, що потрапляє в українську торгівлю. Тому існує жорстка конкуренція за ринок збуту. Юрій Россада зазначив у своїй розмові з журналістами, що міська влада не може регулювати ринкові відносини, але намагається проводити політику протекціонізму – своєрідного київського патріотизму. Харчова продукція столичних підприємств цілком конкурентоздатна і за якістю наближається до кращих світових зразків. До того ж, медики завжди радять вживати не заморські, а свої продукти. Тож пан Россада порадив присутнім на засіданні чиновникам, які відповідають за споживчий ринок, активізувати роботу з укладання угод на постачання до київських магазинів високоякісної харчової продукції столичного виробництва.