А на десерт – приколи

Як приморські краєвиди не схожі на карпатські, так само нічого спільного не має  відомий одеський гумор із приколами західних горян. В цьому я переконалася, випадково потрапивши в Ужгороді до своєрідного закладу громадського харчування, де безплатно частують дотепами.

«Деца у нотаря» – унікальна для України корчма-музей. Одне із семи закарпатських див. Може претендувати на місце паломництва українців, яких хлібом не годуй, а дай пореготати. Відоме своїм веселим цвинтарем, іменними стільцями, гунями і першим закарпатським кораблем. Своїй появі «Деца» завдячує відомій на Закарпатті особистості – Павлу Чучці. Крім того, що він активний політичний і культурний діяч, це ще й «філософ веселощів, адепт гульби, теоретик і практик гостин, архіваріус дивацтв, архітектор малих і великих форм «деца-ленду», – так кажуть про Чучку.

Кожен із кількох залів «Деци у нотаря» – це зібрання дотепів певної тематики. Здається, не знайдеш вільного місця, де б не були написані, намальовані, вирізьблені чи вишкрябані влучні афоризми. Незвичним тут є навіть туалет. Біля входу до нього висить попереджувальний знак на кшталт дорожнього, який застерігає, що тутешня вбиральня не для тих, кого може знудити від перевипитого.

Тепер про веселий цвинтар. Це місце, де спочивають вічним сном як благородні наміри, так і не вельми шляхетні вчинки. Звісно, найперше мені впала у вічі «могилка» з написом на хресті «Правдивий журналіст». Чому зарили в землю таку журналістську рису, як правдивість?

Інша групка хрестів свідчила про те, до чого може довести негідна поведінка у корчмі. Кілька слів на табличках розповідали про долі та характери: «Ніколи не закушував», «Нечесний офіціант», «Великий п’яниця», «Втікав, не розплатившись, помер від сорому». Хтось може прийти на «децівський» цвинтар, аби оплакувати сподівання, що не здійснилися. У центрі кладовища видніється хрест із табличкою «Чесні вибори в Мукачевому-2004», а поряд: «Вони помилилися на виборах».  Не забули тут поховати і заповітні мрії футбольних фанатів. На хресті написано: «Наша мета – Португалія-2004»...

Справжньою розвагою для дітлахів, яких батьки частенько беруть до корчми, є майже справжній піратський корабель. Він змайстрований із дерева таким чином, що створюється враження, ніби судно гойдається на хвилях. Є тут гойдалки і для дорослих. Одне слово, у «Деці» можуть усім догодити й усіх розсмішити.

І це лише невеличка частинка того цікавого і дотепного, чим можуть пригостити у корчмі «Деца у нотаря».