Намети прибрано – хай живуть намети?

«Русанівський конфлікт» цілком може стати детонатором нових взаємовідносин народу з владою. Навіть такою демократичною, як київська. Такі висновки я зробив, побувавши в неділю в наметовому містечку на бульварі Давидова.

Нагадаємо суть конфлікту. Київрада на одному із засідань виділила на Русанівській набережній, 10-б, земельну ділянку під будівництво 23-поверхового офісно-житлового комплексу з підземними гаражами. Замовник – АТЗТ концерн «Екоп» – обносить ділянку парканом і починає рубати дерева, завозити матеріали. Але жителі Русанівки стали на захист свого масиву. Підстави для цього були. Масив на намитому піску зведено за проектом, який передбачав, сказати б, маленьке затишне місто, яке виключає втручання в своє життя ззовні. Приміром, жодна споруда у «Київській Венеції» не ґрунтових вод тут метра два-три. Отже, спершу русанівці протестували, так би мовити, пасивно. На зеленому паркані писали відповідні заклики до будівельників: «Руки геть від нашої Русанівки!», «Геть звідси!». Їх ретельно зафарбовували, але написи з’являлися знову. Тож у відповідь з’явилося: «А чи вистачить у вас фарби, панове?».

Водночас на Майдані завершило свою діяльність наметове містечко. Його останні мешканці були свідками пікетування русанівцями столичної мерії і вирішили продовжити свої революційні дії, встановивши намети на бульварі Давидова. Саме вони не допустили на будмайданчик кран і машини з матеріалами. І таки домоглися свого: сесія Дніпровської райради 10 лютого підтримала протест русанівців проти «ущільнення» масиву, подавши запит до столичної держадміністрації. Але Київський міський голова ще напередодні зреагував на конфлікт, видавши розпорядження про створення комісії, яка має «здійснити перевірку правомірності відведення земельної ділянки АТЗТ концерну «Екоп» на Русанівській набережній, 10-б». Депутат Київради від Русанівки Даніель Карабаєв так прокоментував ситуацію: «Не бачу причин для подальшого протистояння. Будівництво зупинено законно, тож жителі можуть більше не турбуватися, а до 15 лютого з цього питання буде ухвалено остаточне рішення».

У цьому конфлікті, можливо, можна поставити крапку. Однак, під час протистояння було створено Всеукраїнське громадське об’єднання «Коаліція учасників Помаранчевої революції» (ВГО «КУПР»). Із головою його правління Сергієм Мельниченком я й зустрівся біля наметів на бульварі Давидова. Мене цікавив зміст помаранчевої скриньки «для скарг», встановленої у русанівському наметовому містечку. Пан Сергій розповів, що скарги стосуються не лише питань будівництва, а й незаконних стоянок, виробничих конфліктів, вирубування дерев тощо. «Поки що ми їх накопичуємо, а потім подаватимемо до органів влади», – зазначив Сергій Мельниченко. І додав, що ВГО «КУПР» ініціює створення Громадської Ради, покликаної унеможливити корупцію. Революціонери навіть готові встановлювати намети «за заявками» киян. Пан Сергій зазначив, що більшість киян, які приносять до наметового містечка скарги, хочуть вступити до лав ВГО «КУПР». Для цього необхідно лише написати заяву, заповнити анкету і ознайомитися зі статутом організації. Назвав і адресу, куди можна звертатися: Харківське шосе, 17, офіс 304. Телефон 239-07-47.