Любов єднає Україну

У неділю на Європейській площі відбувся концерт на честь Дня святого Валентина – «Любов єднає Україну».

Організатори, Київська міська державна адміністрація та міжнародний молодіжний фестиваль «Чайка», запропонували таку концепцію свята: Помаранчева революція завершилася, а любов триває. Незважаючи на дрібний колючий сніг та пронизливий вітер, Європейська площа була заповнена молоддю.

«Фірми, які ставлять звук та світло, навчилися працювати так професійно, що ніщо не завадить виступам артистів, – каже член оргкомітету Андрій Раднюк. – Сніг, можливо, і лежить на колонках, але на звук це жодним чином не впливає».

Зігрівали закоханих, що зібралися на Європейській площі, групи «Джай Бату», «Збий Попіл’з», «Рафінад», «Ґринджоли», «Тартак», співачка Марія Бурмака та інші. На тлі  заметілі, наче парус в океані, особливо ефектний вигляд мали «Чорнобривці» – африканці Стів та Девіс.

«Ми прийшли сюди, тому що в нас багато вільного часу: у школі розпочався карантин, – розповідають школярки гімназії 178, що на Повітрофлотському проспекті. – Чи сподіваюся тут зустріти своє кохання? Навряд, адже  на концерти зазвичай уже приходять парами».

Іван, мешканець Оболоні, із захопленням дивиться на сцену. Він на площі заради улюбленої групи – «Тартака». Хлопець був винагороджений за чекання, адже після виступу Положинського та його компанії ще й святковий феєрверк відбувся.

Поряд з Європейською площею стоять уже традиційні для Хрещатика розкладки з помаранчевими сувенірами. «Сьогодні спеціально поставили  тут два додаткові столики, але купують атрибутику чомусь не так активно, як завжди, – розповів продавець Федір. – Вочевидь, тому що серед концертної публіки переважно молодь: прийшли відпочити, а не прикрашати себе шарфиками та значками. Хоча, на мій погляд, нині саме ці помаранчеві сувеніри,  а не червоні сердечка, є символом кохання та єднання в нашій країні».

На майдані Незалежності, біля пам’ятника,  вже на шляху додому, дівчина та юнак попросили мене сфотографувати їх. Про День святого Валентина вони, звісно, знають, але особливої уваги йому не надають. «Ми надзвичайно раді тому, що зустрілися сьогодні: тому і фотографуємося, аби не забути цей день», – кажуть вони, щасливі та закохані  незалежно від дати.