У доросле життя – зі знаннями й добром

У столичній Школі  екстернів – свято. П’ятий зимовий випуск (загалом дванадцятий) зібрав учнів, учителів і батьків. Завітав і начальник ГУОН столиці Борис Жебровський – «хрещений батько» створеного 1997 року навчального закладу, де на заочному, індивідуальному навчанні та екстерном здобувають освіту діти й підлітки.

З учнями працюють психологи – не кожен підліток може повірити в свої сили й самостійно навчатися. Кожна дитина – окрема доля, яскрава зірка. За вісім років отримали атестати зрілості чимало відомих артистів балету й цирку, солістів Національної опери. Нещодавно один відомий лікар, доктор медичних наук, зі сльозами вдячності цілував директорці руку: «Я так завинив перед своїми двома дітьми, два роки працював у Туреччині й позбавив їх навчання у школі. Ви допомогли мені спокутувати цю провину».

Зібрання «розігріли» невеличким концертом, переважно з коротких гумористичних сценок. Відтак оголосили, що конкурс на назву щойно створеного шкільного театру триває, але найкращою поки що версією є «ПІ» – повна імпровізація. Директор Школи екстернів Людмила Іванова вручила 16 випускникам свідоцтва про неповну середню освіту, 19 – атестати зрілості. П’ятьом вручили й золоті медалі, запроваджені школою. До атестатів додавали фото на згадку й дипломи з однією фразою-родзинкою, яка була – влучною характеристикою. Артему Сидоренку написали: «Мій атестат – це перемога над «я», професійній танцівниці ансамблів Вірського і «Кияночка» Ніні Веретенниковій: «Твоя спокійна вдача дала свій результат». Після перерви у навчанні (вийшла заміж, народила доню) повернулася і закінчила школу із золотою медаллю 21-річна Олена. Софія Козаченко, старша сестра якої теж тут здобувала освіту, вже професійно займається інформаційними технологіями і прикладною математикою, тож бракувало тільки атестата.
Після урочистої частини оголосили про відкриття шкільного театру і прем’єру спектаклю «Юнона і Авось». Готували його за бажанням учнів до Дня святого Валентина. Постановник, вчителька математики Таміла Головня, й юні артисти працювали дуже багато, аби вивчити ролі ще й англійською та розучити пісню. Вистава сподобалася всім. Тепле привітання надіслав народний депутат України, нині міністр Сергій Терьохін.

Школа екстернів розвивається і експерементує. Нинішнього навчального року запровадили й індивідуальний випуск. Мама Євгена Макаренка влаштувалася на роботу лікаркою у Лівані, тож хлопцеві довелося здобувати тут атестат на півроку раніше.

На запитання, яких ще нових форм підходу до дітей з неординарними долями слід чекати, Людмила Іванова сказала: «Життя посилає до нас цих дітей, воно породить і форми спілкування з ними».