Росія повчає Польщу

Офіційна Москва застерегла Варшаву проти хибного тлумачення результатів Ялтинської конференції 1945 року. Такі хибні, на думку російського міністерства закордонних справ, тлумачення останнім часом з’явилися у польських засобах масової інформації.

У різко сформульованій заяві російське зовнішньополітичне відомство роз’яснює, що Польща територіально виграла внаслідок укладених в Ялті домовленостей, і що польським колегам «гріх» нарікати на Ялту.

У заяві також йдеться про те, що СРСР був ґарантом безпеки Польщі наприкінці й після Другої світової війни. Російське міністерство також вважає безперспективною справу перегляду історичних подій, особливо з відривом їх від певного контексту.

Ялтинська конференція 1945 року, 60-ту річницю якої відзначатимуть цими днями, викликає суперечливу реакцію істориків. Вони констатують, що з одного боку, вона сприяла перемозі трьох союзницьких держав – СРСР, США та Великої Британії над нацистською Німеччиною і прискорила завершення тривалої війни, а з другого – спричинила страждання, депортацію й загибель тисяч людей.