За комунальні послуги сплачують незадовільно

Початок року в Києві ознаменувався різким зниженням сплати споживачами за енергоносії та комунальні послуги. Лише за січень борги зросли на 161 мільйон гривень! У якому стані нині перебуває ситуація з розрахунками, з’ясовували на розширеному засіданні колегії КМДА.

Перший заступник начальника Головного управління палива, енергетики та енергозбереження Володимир Бортновський розповів, що по Києву протягом минулого року рівень сплати за всі види енергоносіїв усе-таки зріс. «Скажімо, за електроенергію – на 98,3 відсотка, що на 7 відсотків більше, ніж попереднього року; за тепло – на 97 відсотків», – зауважив він. Щодо сплати за воду і водовідведення, то, за словами пана Бортновського, вона зросла лише на 4 відсотки. Це дало змогу столичним енергокомпаніям погасити 72 мільйони заборгованості. «Але, незважаючи на незначне поліпшення з оплатою, все-таки борг по місту за минулий рік зріс майже на 110 мільйонів гривень і нині становить понад 1,5 мільярда», – наголосив пан Бортновський. Заборгованість за воду і водовідведення – 67 мільйонів гривень, за тепло – 27 мільйонів, за електроенергію – 17 мільйонів. Найбільше заборгувало житлове господарство – аж 1,2 млрд. грн. (80 відсотків від загального боргу).

Кияни також не поспішають платити за комунальні послуги і житло. За даними Головного інформаційного обчислювального центру 12 відсотків населення протягом року зовсім не сплачує за квартиру. Найбільше боржників – у Солом’янському і Шевченківському районах столиці.