Треба модернізувати 5 тисяч ліфтів

З кожним роком у Києві постійно збільшується кількість ліфтів, у яких закінчився термін експлуатації. Але через брак коштів замінити та модернізувати їх вдається лише частково.

На розширеному засіданні колегії КМДА заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства Віталій Шайдецький зауважив, що зношування ліфтів значно випереджає темпи їх заміни. «Щороку до тих, які відпрацювали свій термін,  додається ще 900–1000», – наголосив він. Загалом же нині необхідно оновити понад п’ять тисяч. Минулого року замінили та осучаснили 327 ліфтів на суму 23,3 млн. грн. Цього ж року заплановано «попрацювати» із 305 кабінами.

Уже третій рік реалізацію програми «Ліфт», яка передбачає заміну та модернізацію за кошти від оренди нежитлових приміщень, покладено на райони. За словами пана Шайдецького, не всі райдержадміністрації спрямовують ці кошти на виконання програми. «Крім цього, замість осучаснення часто-густо проводять звичайні ремонтні роботи, які аж ніяк не поліпшують технічний стан ліфтів і не забезпечують сучасних вимог безпеки», – зазначив він.

Актуальним залишається й питання санітарного стану кабін. Ще п’ять років тому за чистотою і порядком слідкували організації, які проводили технічне обслуговування ліфтів. Нині ж ці обов’язки покладено на власників. Проблем завдають і крадіжки обладнання та вандалізм. Найчастіше це трапляється в Оболонському, Святошинському та Дарницькому районах. Але, за словами пана Шайдецького, органи внутрішніх справ не приймають від експлуатуючих організацій заяви про пограбування ліфтів.