Полонили Монетний двір Японії

До параду українських перемог останнього часу додалася й ця – хай не така грандіозна, однак приємна. У щорічному Міжнародному конкурсі монетного дизайну, який проводить Монетний двір Японії, перемогли українські художники, про що вони довідалися недавно.

Імена переможців – Володимир Таран, Олександр і Сергій Харуки. Їхня робота «Природа України» присвячена рисі – тварині, яку занесено до Червоної книги України. Церемонія нагородження відбудеться в Токіо навесні.

На першому етапі фахівці з Країни Вранішнього Сонця розглядають ескізи дизайну монет зі всього світу і відбирають п’ять найкращих робіт. За вже відібраними ескізами автори мають виготовити гіпсові моделі й знову запропонувати їх на конкурс. І тільки після того компетентне журі остаточно визначає переможця – «найпрекрасніша робота», друге місце – «чудова робота», і три третіх місця – «добрі роботи». Робота-переможець карбується в металі. Отож, «найпрекрасніша робота» – саме в названих вище українських художників. Вони – одні з перших, хто започаткував монетний дизайн у незалежній Україні.

За останні десять років новітньої української історії викарбувано понад 200 монет: різної тематики, номіналу, тиражів, у різних металах. Але про це знає не так багато людей. За часів СРСР така можливість у громадян була більшою. Чимало з’явилося тоді колекціонерів-любителів, які збирали обігові ювілейні монети. Утім, ця специфічна мала пластика є повноцінним жанром мистецтва. Варто, аби в Україні для своєрідної пропаганди національної ідеї, ідеї державотворення залучали якомога ширше коло української громади.

Маючи не такий великий досвід у цій сфері (деяким європейським монетним дворам – по чотири сотні років і більше!) українське монетне мистецтво відразу посіло чільне місце у світовому товаристві, заслужило належне визнання в колекціонерів.

Визначною подією стала перемога українських митців у Міжнародному конкурсі «Монета 2001 року», який щороку проводять у США, скульптора Романа Чайковського – за роботу «Різдво Христове». Неодноразово художники з України (Володимир Атаманчук, Володимир Дем’яненко) входили до почесної п’ятірки і брали призові місця на престижному Міжнародному конкурсі монетного дизайну, що його проводить Монетний двір Японії. І ось чергова добра звістка.

Художники-переможці Володимир Таран і брати Харуки, працюючи на Банкнотній фабриці, створили дизайн пам’ятних монет до 100-річчя Олімпійських ігор сучасності та першої участі України в літніх Олімпійських іграх. Відтоді за їхнім дизайном викарбувано 37 монет, створено понад 200 дизайнів монет і медалей. Їхні роботи – у серіях «Княжа Україна», «Спорт», «Флора і фауна України», «Народні музичні інструменти», «Видатні діячі України», «Пам’ятки архітектури України».

Міжнародний успіх художників далеко не перший. Вони добре знані в Європі як майстри книжкового знаку. Не так давно це творче тріо нагороджено Спеціальним призом Фундації Георгія Нарбута (США) за найкращу марку України першого десятиріччя незалежності.

Цей маленький творчий колектив має спільну назву «АРТРИУМ». Брати-близнюки Олександр і Сергій Харуки та Володимир Таран знайомі понад 15 років і співпрацюють десяток літ. Усі троє захоплюються також книжковим дизайном, ілюструванням дитячої книжки, прикладною графікою, дизайном елітарних меблів і декоруванням інтер’єрів. До того ж кожен індивідуально для душевного задоволення обрав певний жанр мистецтва: Сергій – станковий живопис, Олександр – акварель, Володимир – станкову графіку (авторська техніка «писарель») та інсталяції.