«Музичні війни або Талан Віктора Гуцала»

Не раз була слухачем і очевидцем: коли звучить «Запорозький марш» у виконанні Національного оркестру народних інструментів під орудою Віктора Гуцала, зала зводиться-підіймається разом із високосними звуками, що ллються і ллються в душу, хвилюють усе твоє єство… (Учені-народознавці кажуть, що славнозвісний «Марш» співзвучний менталітетові українців, є ніби кодом нашого генофонду).

Так було й цього разу в Національній філармонії: зала стоячи аплодувала-вирувала, коли представляли «Музичні війни, або Талан Віктора Гуцала» Богдана Жолдака, а зі сцени мовою звуків-життя говорив уславлений оркестр разом зі своїм маестро. В активі колективу – понад дві тисячі творів! А такого розмаїття народних інструментів, як у цьому оркестрі, ніде нема: бандура, кобза, скрипка, сопілка, ліра, коза, цимбали, трембіта, сурма… А скільки екзотичних, нечуваних – бербениця, береста, зозулька, козобас, бухало, теленка… За помахом руки народного артиста України, Шевченківського лауреата Віктора Гуцала вони звучать як єдина мелодія, як солов’їний голос нашої співучої України. Вже понад двадцять років Віктор Гуцал – художній керівник і головний диригент цього колективу – «візитної картки» України.

Скільки ж це музики має берегти, «тримати в собі»? Віктор Омелянович робить ще й аранжування творів, які виконує оркестр. Неймовірно, але він зробив їх понад 2000! Славнозвісний «Запорозький марш» Євгена Адамцевича в глибинному аранжуванні Віктора Гуцала, який дав йому друге народження, – найголовніший твір у творчій біографії маестро.

Про мистецький і життєвий шлях видатного фахівця з інструментальної української музики – диригента, професора Віктора Гуцала – книжка Богдана Жолдака «Музичні війни, або Талан Віктора Гуцала». Це також найповніша на сьогодні розповідь про український музичний інструментарій та уславлених митців цієї галузі, а ще ця книжка – чудовий порадник для роботи диригента з оркестром, співаками й звукозаписом.

Книга захоплює й багатющим матеріалом, і авторським поворотом Богдана Жолдака, який подає оповідь від першої особи, вустами головного героя.

Непересічна новинка: книжка вийшла в «Бібліотеці Шевченківського комітету» за Державною програмою соціально значущих видань. Як повідомив його голова Іван Дзюба, такі книжки будуть у трьох напрямах: власне художня література й поезія лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка, також – видання про митців, а ще – книжки-альбоми, у яких буде представлено творчість художників.

На пошанування великої мистецької праці Віктора Гуцала голова Українського фонду культури Борис Олійник вручив йому Почесну Грамоту Верховної Ради України. А завершальним акордом вечора-презентації після «Прикарпатської мелодії», «Перебенді», «Троїстих музик», «Веснянки», «Гопака», звичайно ж, був – як правічний і по-новому потужний голос України – «Запорозький марш».