Софії загрожує бетонний «мурахоїд»

Чимало будинків на центральних вуличках Києва вже доживають свого віку. Напівзруйнованим виглядом вони аж ніяк не тішать око перехожих. Однак зодчим слід обережно ставитися до обличчя столиці: не руйнувати, а проводити «пластичну операцію» з омолодження центральних кварталів.

На будинки, які не внесено до списку пам’яток історії й культури, все ж чекає знесення, на інші – реконструкція. Замість старенької малоповерхівки, що на розі Софіївської та Володимирської, зодчі пропонують сучасний житловий комплекс. Головний архітектор Києва, голова архітектурно-містобудівної ради Василь Присяжнюк зауважив, що попередньо було проведено конкурс на проект забудови цієї ділянки, «аби новозведена споруда органічно вписувалася в існуючий архітектурний ансамбль і не зашкодила Софії». Днями ж на замовлення власника цієї ділянки – Генеральної дирекції Київради з обслуговування іноземних представництв (КП «ГДІП») – проектна організація ТАМ «Архітектурна спілка» запропонувала архітектурно-містобудівній раді передпроектні пропозиції будівництва житлового комплексу на Софіївській, 21/23. Головний архітектор проекту Сергій Бабушкін розповів, що будинок матиме 8 поверхів (6 плюс мансарда), на перших двох розмістяться магазини, на інших – 24 розкішні квартири. Звісно, що передбачено й паркінг – теж відповідно на 24 місця. Але основною цінністю будинку, де архітектори поєднали стилі української класики й модерну, буде все ж вид на перлину Києва – Софію.

Архітектор запропонував зберегти в первісному вигляді лише балкон цього будинку, з якого, за свідченнями деяких істориків та пам’яткоохоронців, із промовою виступав Михайло Грушевський, проголошуючи Українську Народну Республіку. Однак запропоновані креслення викликали чимало критичних зауважень членів архітектурно-містобудівної ради. Декотрі зодчі виступили проти жахливого фасаду, який зовсім не гармоніюватиме із будівлею собору. На думку начальника служби Київдержекспертизи Анатоля Кармінського, будинок – «гігантський мурахоїд із двома очима» – не має лякати перехожих і відвертати їхню увагу від Софії. Головний же архітектор Києва прокоментував запропоноване паном Бабушкіним так: «Доопрацювати, враховуючи відповідні норми». Він зазначив, що передусім потрібно знизити поверховість, бо висота будівлі має відповідати існуючим об’єктам на цій території. Пан Присяжнюк також наголосив, що архітектори мають зробити все для того, аби споруда органічно вписувалася в ансамбль Софіївського майдану – «це свята справа, і будівництво тут навіть невеликого об’єкта потрібно узгоджувати як найретельніше!»

ДО РЕЧІ

Щодо історичного балкону, то пан Присяжнюк зауважив: нині документальних свідчень про те, що це пам’ятка архітектури, немає. «Але, якщо буде знайдено такі підтвердження, то балкон можна буде зберегти», – запевнив він.