У гавані столичного ландшафту

У недалекому майбутньому звичний зелений краєвид, що відкривається на в’їзді до центру Києва, може дещо змінитися. А посприяє цьому ВАТ «Трест «Київмісьбуд-1», власник земельної ділянки на бульварі Дружби Народів,  поблизу моста Патона. Столичні зодчі запропонували звести тут будівлю, яка своєю  формою нагадуватиме корабель.

Проектні пропозиції майбутнього готельно-офісного центру архітектурно-містобудівній раді запропонували фахівці ПП «Архітектурна майстерня». Її представник Володимир Єгоров розповів, що комплекс налічуватиме 12 поверхів, на яких розмістяться й торговельні приміщення. «Звісно, що передбачено й багаторівневий паркінг, який вміщуватиме 120 авто», – зауважив він. Загалом же будівля займатиме близько 17,5 тисячі квадратних метрів, із яких 5 тисяч відведено під автостоянку. В’їзд до комплексу планують зробити з вулиці Мічуріна.

Проте красиві креслення у формі корабля спричинили чимало суперечок у представників архітектурно-містобудівної ради. Так, архітектор Лариса Скорик переконувала всіх, що «12 поверхів посеред ландшафту – це вже занадто!» і наполягала на зменшенні поверховості споруди. Інші пропонували «для початку вирішити питання з транспортною розв’язкою» і вже тоді приступати до будівництва. Деякі зодчі наполягали заборонити зведення на цьому місці будь-яких споруд, бо біля автотраси кількість шкідливих викидів перевищує всі допустимі норми. Оскільки на розгляд було представлено лише передпроектні пропозиції, то рада ухвалила спочатку їх узгодити з концепцією забудови Печерського району, а вже тоді приступати до затвердження. Тож 12-поверхова готельно-офісна споруда біля моста Патона, мабуть, з’явиться ще не скоро.