Пенсії не зменшаться ні на копійку

Такої кількості журналістів у Міністерстві праці та соціальної політики досі не бачили. Ще б пак, – першу прес-конференцію давав новий міністр Вячеслав Кириленко. Усі прагнули почути від нього, що нового з’явиться в соціальній політиці України. І почули.

Щонайперше, міністерство візьметься за розв’язання пенсійної проблеми. Згідно з прийнятим законом про прожитковий мінімум, мінімальна пенсія становитиме 332 гривні (це пообіцяв ще попередній уряд). І нинішній має намір втілювати таке рішення в життя. «Ми ні на копійку не зменшимо пенсії», – запевнив міністр. Наступне завдання – відновити диференціацію пенсій (шахтар має отримувати не таку пенсію, як бухгалтер чи прибиральниця, трудовий стаж якої, скажімо, десяток років). Одначе для таких виплат потрібні чималі кошти. У нас виникла аномальна ситуація: мінімальна зарплата становить 262 грн., а мінімальна пенсія – 332 грн. Для наповнення пенсійного фонду треба підвищити мінімальну зарплату. Коли це станеться? Можливо, у квітні, травні чи у другому півріччі.

Другий аспект соціальної політики міністерства – державна допомога сім’ям при народженні дитини. На виконання цього пункту потрібно 3 млрд. грн. додаткових коштів. У бюджеті віднайти їх вельми складно, адже його дефіцит становить 25 мільярдів гривень.

У полі зору нового міністра – і соціальний захист безробітних, інвалідів, і соціальні фонди страхування, і серйозна реорганізація міністерства (хоче скоротити кількість своїх заступників до чотирьох).

На розгляд парламенту готується Європейська соціальна хартія. Ми повинні перейти від політики мінімумів до середніх стандартів. Це і є курс на євроінтеграцію. Суть політики нового уряду і цього міністерства зокрема – доходити до кінцевого споживача, до людини. Адже воно займається найбільш незахищеними верствами населення. Шукаючи правди, обурені, ображені люди йдуть до Міністерства праці і соціального захисту. І пан Кириленко почав наводити лад щонайперше у його громадській приймальні.

Плани нового міністра привабливі, настрій оптимістичний. Хочеться сподіватися, що його добрі слова знайдуть продовження у  добрих справах.

– А якщо помилятимемося, – звернувся він до журналістів, – критикуйте нас.