«Не питайте мене про реформу»

На першій прес-конференції міністр освіти й науки України Станіслав Ніколаєнко розповів, що передусім звернувся до «губернаторів», голів Києва і Севастополя з проханням: учнів до четвертого класу безплатно годувати гарячими обідами; завершити нинішнього року комп’ютеризацію сільських шкіл I-III ступенів; відремонтувати гуртожитки, опалення та водопостачання; здешевити харчування для студентів та учнів старших класів.

У ранзі міністра Станіслав Миколайович відвідав три середні школи – у Києві, в селі Зазим’я Київської області та на Кіровоградщині. Побачивши, що класи у столиці наполовину порожні через грип та застуду, запропонував відродити призабуті спортивні норми для зміцнення здоров’я учнів, назвавши їх замість «Готовий до праці та оборони»  – «Козацький гарт».

Найбільшими проблемами освітянської галузі Станіслав Миколайович назвав малу зарплатню, псевдоосвіту і хабарництво. З першою пообіцяв боротися, як тільки зможе; університети-привиди, котрі фактично нікого не навчають, а відмивають гроші, імітуючи комерційне навчання, пообіцяв швидко повикривати й позакривати. Вищим навчальним закладам, які можуть займатися наукою на комерційній основі, пообіцяв спростити процедуру оплати праці.

– Не питайте мене про реформу в освіті, – попросив Станіслав Миколайович. – Це ганьба – обговорювати, що краще: 11 класів чи 12, 5 балів чи 12! Реформа – річ серйозна, системна, вимагає зусиль усієї держави, а не вирішення окремих малозначущих питань. Найбільше мене турбує якість навчання і виховання, бо невихована, аморальна людина зі знаннями може стати ворогом людства. А для цього треба домогтися гідної зарплатні вихователям дитсадків і вчителям. Чимало зусиль повинні докладати до виховання дітей і батьки.

Ніколаєнко пообіцяв, що в очолюваному ним міністерстві поборів відтепер не буде. А от щодо хабарництва у школах та вищих навчальних закладах, то пан міністр у цьому негативному явищі звинуватив тих, хто дає хабарі. Це не подобається не лише мені. Невже міністр не знає, наскільки розгалужена, всебічна система хабарів у освіті? Батьки школярів мовчки носять до школи гроші й подарунки, аби дитина отримала атестат зрілості, а не «вовчий білет». Потім те саме в університеті. Боротьба з хабарами унеможливилася ще й тому, що їх легалізували, назвавши благодійними внесками.

Та все ж перша зустріч із новим міністром освіти й науки переконала, що він дуже прагне, аби добре було всім – учням, студентам, вчителям і науковцям.