Відлига у відносинах

Довготривалий та довгоочікуваний візит першої леді американського Олімпу до Європи завершився. Та прохолода, яка панувала між двома континентами впродовж останніх двох років з часу іракської кризи, схоже, відійшла в минуле.

За два тижні до візиту президента США Джорджа Буша Кондоліза Райс привезла із собою політичну відлигу. Її звернення до так званих «старих європейців» містить чітке визнання партнерства з потужною Європою. Тепер слова треба підтвердити діями.

США і Європейський Союз прагнуть залишити розбіжності в минулому і розпочати етап тіснішої співпраці – такі наміри було задекларовано  під час останньої зустрічі Кондолізи Райс і Жозе Мануеля Баррозу. Голова Єврокомісії наголосив на важливості діалогу з Вашинґтоном: «Європа як ніколи потребує співпраці зі Сполученими Штатами, а Сполучені Штати – з Європою. Нинішні міжнародні проблеми є надто складними, аби розв’язувати їх самотужки». Після консультацій з партнерами по НАТО Райс привітала зміцнення солідарності серед членів альянсу в підтримці формування нових збройних сил Іраку. Яп де Хооп-Схеффер запевняє, що наполягатиме на тому, аби до саміту НАТО, який відбудеться 22 лютого у Брюсселі, всі члени альянсу зробили свій внесок у розбудову Іраку.

Порушувалося під час цієї зустрічі й питання співпраці НАТО з Україною. Кондоліза Райс, зокрема, зазначила, що НАТО має бути відкритим для всіх демократій у Європі.