У справжньому бою так не буває

Гадаю, невипадково «об’їзд» військ новопризначений міністр оборони України Анатолій Гриценко розпочав із відвідин 169-го навчального центру, відомого як «Десна». Це найбільше за кількістю особового складу, озброєння та бойової техніки з’єднання нашої країни. Міністр разом із головою парламентського комітету з національної безпеки та оборони Георгієм Крючковим побував на заняттях з бойової підготовки, зокрема зі стрільби з БМП (бойова машина піхоти).

Під час зустрічі із представниками ЗМІ міністр зазначив, що ситуація на тактичних полях «Десни» наче у дзеркалі відбиває становище, що склалося в Збройних силах України. Річ у тім, що й танки, і БМП, з яких військовослужбовці ведуть вогонь, не рухаються, а перебувають у статичному положенні. До того ж напрямок руху мішеней відомий солдатам заздалегідь. У справжньому бою так не буває.

А от чи можливі в недалекому майбутньому справжні бої на території нашої держави? На це запитання обидва високопосадовці відповіли – ні. А тому, мабуть, настав час і для відчутного скорочення армії, і для її переозброєння, і для нових методів формування війська. Чи слід чекати радикальних змін? Міністр оборони вважає: слід, але багато залежатиме від рівня фінансування. Нові зразки озброєння і бойової техніки – це гроші; зарплата контрактників, забезпечення їх нормальним житлом – теж. А тому три відсотки ВВП на утримання армії – веління часу. Анатолій Гриценко обіцяє війську ці кошти. Але при цьому, наголошує він, гроші доведеться витрачати розумно. І постійно звітувати перед громадськістю про витрати.

На відміну від деяких відомих осіб, які намагаються передбачити термін вступу України до НАТО, Анатолій Гриценко з цим не поспішає. Він бачить своє завдання у тому, щоб запровадити в армії стандарти альянсу.

На запитання, доки індульгенція від служби в армії матиме реальний грошовий еквівалент, пан Гриценко відповів:

– Навіщо давати хабара чиновнику – краще ухвалити відповідний закон і сплачувати належні суми державі.

– Чи можна чекати якихось вагомих результатів роботи нового керівника відомства через 100 днів?

– Вважаю це нереальним. Попервах хочу зробити все можливе, аби обстановка у Збройних силах була нормальною. Щоб військовослужбовець не почувався пригніченим, а хотів і мав змогу творчо працювати. Гадаю, що про виконання цих планів зможу доповісти через рік.