Раптом на голову впав… лижник

Вирушаючи на відпочинок на гірськолижний курорт до України жителька міста Санкт-Петербурга Ельвіра Альохіна й не думала, що це ледь не коштуватиме їй життя. Те, що трапилося 3 січня із нею на схилі гори в селі Верхій Студений Воловецького району Закарпатської області, шокувало багатьох відпочивальників. Ельвіра з друзями, як і решта інших туристів, насолоджувалися вечірнім катанням на лижах. Долали засніжені й освітлені потужними ліхтарями 400 метрів і знову піднімалися вгору. Зупинка виявилася для неї роковою: юнак,  стрибнувши з невеликого трампліну, приземлився якраз на те місце, де стояла гостя з Росії…

У потрібний час, у потрібному місці

Микола Петров, працівник Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби МНС України, вже 25 років захоплюється катанням на лижах. Тож і цього року з родиною вирішив провести різдвяні свята на  гірськолижному курорті. Не передбачав Микола Степанович, що йому доведеться попрацювати, так би мовити, за фахом і під час зимової відпустки. Спускаючись схилом за донькою, він став свідком того, як на голову отієї дівчини впав лижник.

...Потерпіла лежала непритомною. Над нею нахилився горе-стрибун із закривавленим обличчям. Допомоги він не потребував, тому думки були лише про дівчину. Пан Микола гукнув працівника гірськолижного підйомника, або витяга, аби той викликав лікаря, але й сам не гаяв часу. Довелося навіть відганяти деяких туристів, які всіляко намагалися допомогти. Багаторічний досвід професійного лижника та рятувальника підказав: може бути перелом хребта, тож будь-які рухи будуть зайвими.

Медична допомога не поспішала. Хвилин за двадцять дівчина опритомніла. Підклавши речі під голову, рятувальник застеріг присутніх від прагнення допомогти їй і спустився вниз.

Йому коштувало великих зусиль змусити людей, що обслуговували «витяг», зреагувати на нещасний випадок адекватно. Склалося враження, що вони взагалі не навчені діяти в такій ситуації. Не мали ані нош, ані аптечки для надання першої медичної допомоги. Хоча мав би постійно чергувати лікар, діяти медпункт.

Директор відмовився від послугТа й лікар з турбази «Едельвейс», який відповідає за експлуатацію підйомника, поставився до виконання своїх обов’язків не належним чином. Коли потерпілу спустили вниз, він, оглянув її і десь зник. Друзі Ельвіри були у розпачі. Їхня подруга скаржилася на сильний біль. Микола Степанович порадив російським туристам звернутися на турбазу «Едельвейс», аби доставити потерпілу до лікарні.

На турбазі росіянам відмовили: мовляв, немає водіїв. Тоді Микола Степанович порадив отримати допомогу в готелі «Незабудка»: господар його – чоловік, кажуть, людяний.

Наступного дня, зв’язавшись з «Незабудкою», Петров довідався, що дівчину доправлено до лікарні. Трохи заспокоївся, але неприємний осад залишився. Подався до «Едельвейсу». Там зустрівся з директором не стільки для того, аби вказати на бездіяльність, а більше з метою запропонувати провести з ними інструктаж. Аби знали, як поводитися у разі особливих ситуацій, що слід передбачити для безпеки відпочиваючих. Дивно, але директор відмовився від пропозиції рятувальника.

Колеги навіть і не чули10 січня Микола Петров вийшов на роботу. Але душа не знаходила спокою: напевно, не все гаразд із тією дівчиною. Через відділ оперативного реагування на надзвичайні ситуації на об’єктах туристичної діяльності ДСВАРС вирішив довідатися про стан її здоров’я. Інформація була за годину: «Ельвіра Альохіна 5 січня перевезена з Воловецької районної лікарні до Ужгорода. У неї відкрита черепномозкова травма, перелом склепіння основи черепа, травма головного мозку. В обласній клінічній лікарні їй зроблено нейрохірургічну операцію, а згодом – операцію на плечі».

Розповідаючи про цей випадок, Микола Петров, зауважив, що надання першої медичної допомоги – серйозна і відповідальна справа, ази якої мав би знати кожен. На жаль, рятувальник переконався, що туристи на гірськолижних курортах з цими правилами навіть не знайомі.

* * *

Варто нагадати, що з початку року (за данними ДСВАРС МНС України) на гірськолижних трасах травмовано 114 осіб і щодня ця цифра зростає. Пам’ятайте про особисту та колективну безпеку під час зимового відпочинку.