Якою постане Десятинна церква

Фундамент Десятинної церкви, що на Андріївському узвозі, навпроти Історичного музею, охоронятимуть на сучасний лад. Основу, наче в обійми, візьме новий храм, зведений за стародавніми технологіями. Усі роботи слід виконати впродовж двох років. Так розпорядився столичний мер Олександр Омельченко, доручивши розпочати проектування та будівництво храму на Подолі.

Чи варто відбудовувати храм? Про це тривалий час сперечалися архітектори. Та за останні три роки провели історичні дослідження і підготували матеріали до проектування. Про це нам розповів заступник начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко.

– Учені дійшли висновку, що найкращий варіант – збудувати Десятинну церкву в обрисах і стилі, притаманних X століттю. Тому, найвірогідніше, за основу візьмуть варіант, запропонований архітектором Логвиним ще у минулому столітті. Проте відтворювати церкву повністю за старими описами не будуть. Про відбудову взагалі не йдеться. Це буде нове будівництво у візантійському стилі за стародавніми технологіями.

– «Запозичимо лише мотиви старої візантійської архітектури. Використаємо матеріали й технології, що на той час використовувалися», – повідомив директор інституту «УкрНДІпроектреставрація» Анатолій Антонюк. За його словами, проектувальники дадуть змогу вченим законсервувати рештки храму для вивчення та їхньої експозиції. Нижня частина будівлі залишиться такою, як і була, а верхню піднімуть на новому фундаменті.

На пагорбі, навпроти Історичного музею, на спеціальній платформі, що лежатиме на палях, вбитих по периметру давнього фундаменту, мають збудувати діючий православний храм. Сподіваються, що його форми будуть максимально наближені до історичного оригіналу. Особливістю нової Десятинної церкви архітектори вважають підземний музей, відкритий для огляду первісного фундаменту храму з давніми князівськими похованнями. Потрапити до нього можна буде сходами з вулиці Володимирської.

– Вартість будівництва і відновлення нової церкви буде набагато скромнішим, аніж, скажімо, Михайлівського чи Успенського соборів, – припускає Анатолій Антонюк, – І становитиме близько 90 мільйонів гривень. Адже достеменно відомо, що давньоруські храми аскетичніші у порівнянні з церквами XVIII-XIX століть.

Майстри уже готові приступити до робіт, чекали лише команди згори. Таку команду будівельникам Олександр Омельченко вже дав. Отже, невдовзі Київ поверне собі храм, який згадували ще у «Повісті временних літ».