Замахнулися на садибу Мурашка

Мала Житомирська – одна з тих вулиць Києва, які славляться пам’ятками історії й архітектури. До них належить і садиба відомого художника Миколи Мурашка. На жаль, нині чимало охочих заради отримання прибутків готові знехтувати її історичною цінністю.

Будинок під номером 14-а, де жив і творив засновник Київської художньої школи, було зведено далекого 1858 року. Ще однією архітектурною пам’яткою вважається дім під номером 12-а,б – споруджений 1910 року. Із плином часу споруди втратили свою привабливість і зараз в аварійному стані.

Питання про реконструкцію цих будівель днями розглянули столичні зодчі на засіданні містобудівної ради. На замовлення КП «Житлоінвестбуд-УКБ» архітектор Юрій Лосицький представив проект, відповідно до якого будинки 14-а,б стануть вищими на кілька поверхів. А замість сусідньої споруди він пропонує звести сучасний житловий комплекс. Садибу ж Мурашка зодчий «переробляє» під офіси, надбудувавши над нею ще з десяток поверхів. Отака історія з історичною спадщиною! Згідно із сучасними стандартами архітектор передбачив тут ще й паркінг. І хоча у назві проекту зазначалося, що будинки реконструюватимуть, креслення свідчили про інше.

Згодом виплив ще один цікавий факт: виявляється, що проблеми у цього проекту не лише з кресленнями, а й з відселенням. Ті, хто мешкає у двох квартирах будинку 12-а та одній з 14-б за жодних умов не хочуть залишати помешкання. А виселяти людей ніхто не має юридичного права: нині їхні скарги розглядає Верховний Суд.

Такий безлад обурив членів містобудівної ради. На думку архітектора Лариси Скорик, цей проект – ні що інше, як нехтування історією. Вона зауважила, що пам’ятка повинна залишатися в первісному вигляді і – «жодних надбудов!». Таку позицію підтримали всі члени містобудівної ради. Замовникові та проектувальнику нагадали останні зміни до пам’яткоохоронного законодавства. Рішення було очевидним: відкласти розгляд проекту, аж доки не буде знайдено принциповий підхід до реконструкції. А для цього слід провести з Головним управлінням культури, мистецтв та охорони культурної спадщини спільну конференцію, на якій архітектори та історики матимуть змогу виробити єдину концепцію реставрації та забудови центральних кварталів Києва.