Пані Юлія – на монеті

Презентовано сувенірну монету, присвячену Прем’єр-міністрові України Юлії Тимошенко. Цей захід відбувся у рамках всеукраїнської і навіть міжнародної акції популяризації гривні, яку вже вкотре за останні роки проводять Патріотична партія України та Громадська Рада України. Хоча такі монети не є повноцінним, узаконеним платіжним засобом.

Сувенірний портрет Юлії Тимошенко в металі – уже четверта монета із серії «Прем’єр-міністр України». Її розробники запевняють, що таким чином буде увічнено кожного главу нашого уряду. «Чеканники» кажуть, що призначення пані Юлії прем’єром для них було таким передбачуваним, що монету з її зображенням виготовили ще до голосування у Верховній Раді.

Присвячену Юлії Тимошенко монету випущено невеликим тиражем у півтори тисячі екземплярів на Луганському патронному заводі. Її діаметр – 35 мм, приблизна вартість – 25-40 гривень. До речі, майже всі монети розійшлися за кілька днів.

Автор сувеніру Лариса Корень розповіла, що створювати ескіз було надзвичайно легко і приємно. Адже, з одного боку, до Юлії Тимошенко в неї є повага, як до жінки, а з другого – на неї, як на політика, народ покладає великі надії. Портрет нового прем’єра, що з’явився на сувенірній монеті, передбачалося використати і в серії «Герої помаранчевої революції». Цікаво, що на одній із них буде увічнено... Нестора Шуфрича.

Щоправда, у цьому випадку «герой» треба б взяти у лапки. Він справді активний учасник подій періоду Помаранчевої революції, але по інший бік барикад. Портрет «помаранчевої принцеси» тут також буде представлено, але вже в іншому художньому вирішенні.

Створення сувенірних монет має не лише культурно-пропагандистське, а й комерційне значення. «Ми повинні навчитися продавати свої гроші, особливо іноземцям», – зазначив голова Громадської Ради Валентин Халецький.