20 мільйонів квіток для «Євробачення»

На розширеному засіданні робочої групи щодо підготовки пісенного конкурсу «Євробачення-2005», яке відбувалося в КМДА, побувала і «Вечірка». Учасники детально обговорювали усі подробиці майбутньої визначної події.

Про стан підготовки доповідали заступник начальника Головного управління комунального і готельного господарства та туризму КМДА Микола Грицик, начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Сергій Рюмшин, директор Палацу спорту Віктор Ткаченко, а також Павло Ількович – виконавчий продюсер «Євробачення» в Україні.

Отже, конкурс проводитиметься в Палаці спорту, інтер’єри та екстер’єри якого буде оновлено. Будівельний майданчик, який поряд із Палацом спорту, трохи зменшать. Найбільше святкове навантаження буде у «Палаці спорту», а тому його треба підготувати якомога ретельніше.

Загалом, іде надзвичайно серйозна підготовка. Планується розширити телекомунікаційні лінії, збільшити кількість паркувальних місць та безліч інших важливих заходів. Усе це ще більше наблизить наш улюблений Київ до міста європейського зразка. Численні будівельні майданчики будуть закриті банерами з символікою «Євробачення». Усе місто буде святково прикрашене. Для оформлення центру Києва потрібно 20 мільйонів квіток – їх почнуть вирощувати вже незабаром.

Художня концепція самого конкурсу затверджена Європейською мовною спілкою. Ця ж спілка визначила режисера трансляції – Свена Стояновича (займається цією справою з 2000 року), а також тих, хто опікуватиметься світлом та звуком на сцені Палацу.

Значну увагу буде приділено рекламі «Євробачення-2005» безпосередньо в Україні. Хоч сам конкурс триватиме з 19 по 21 травня, столиця зможе приймати та розважати гостей вже з 11 травня.

Готелі та екскурсійна програма – одне з першочергових питань, які вирішувалися на засіданні у КМДА. Пріоритетними для розміщення гостей «Євробачення» визначено понад 20 готелів – трьох-, чотирьох-, п’ятизіркових, з-поміж яких – чотири нові. «Проблема не в нестачі готелів – їх достатньо, а в їхній ціновій політиці, – зазначив Павло Ількович. – У результаті порівняльного аналізу, з’ясувалося, що в нас чи не найдорожчі готелі в Європі. Скажімо, двомісний номер тризіркового готелю у Латвії в середньому коштує 90 доларів, а у нас – 115».

Водночас працівники готелів та екскурсоводи проходять курси підвищення кваліфікації. Буде створено банк даних на шістсот гідів, створюється анотований перелік екскурсій, друкуються карти, путівники, листівки з пам’ятками Києва. Загалом столиця має обслужити три тисячі лише офіційних іноземних гостей.

Ще одна нагальна проблема – ціни на квитки до Палацу спорту на генеральну репетицію та на саме «Євробачення». Головне – подбати про їх доступність для всіх, хто бажає, аби у залі не було порожньо.

21-22 березня відбудеться зустріч голів іноземних делегацій. Наступна ж нарада в КМДА з підготовки проведення «Євробачення-2005» відбудеться 24 лютого.

– Родзинкою проведення конкурсу має стати музичне містечко, – переконаний начальник Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини Олександр Биструшкін. – Це буде комфортне місце відпочинку на свіжому повітрі для гостей та учасників конкурсу. Складатиметься воно з трьох секторів – інформаційного, розважального та закладів харчування. У містечку також встановлять екрани для трансляції основної програми «Євробачення-2005». Розташують містечко у Бессарабському кварталі, поблизу Палацу спорту.

Окрім розважальної програми у музичному містечку 19 та 21 травня відбудуться концерти на майдані Незалежності за участі зірок естради, а також велике фольклорне свято на Співочому полі.

Як бачимо, заходи різноманітні й повинні задовольнити смаки усіх гостей столиці, які приїдуть на пісенний конкурс. Кількість їх установити важко, досі невідомо навіть, скільки буде учасників. На сьогодні зареєструвалися делегації з 46 країн, але цифра ця не остаточна. Лише журналістів очікують не менше двох з половиною тисяч. Проте місця вистачить на всіх, скільки б гостей не прибуло, запевнив «Вечірку» заступник начальника Головного управління готельного господарства, туризму та курортів Микола Грицик.