Бий своїх, щоб чужі боялися?

У своїй інавгураційній промові Віктор Ющенко заявив, що відтепер церкви в Україні не захоплюватимуться силою. На жаль, президент помилився.

– Кілька днів тому близько тринадцятої години 30 молодиків кримінальної зовнішності, серед яких було кілька чоловік у рясах, вдерлися в приміщення патріархії Української автокефальної православної церкви на вул.Трьохсвятительській, – розповідає канцлер патріархії УАПЦ, настоятель церкви св.Димитрія Солунського протоієрей Валерій Копійка. – Групу очолював предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій (Валерій Кудряков). Нападники привели із собою так званого адвоката, посвідчення якого розгледіти не вдалося. Ми разом із редактором всеукраїнської газети «Наша віра» Євгеном Сверстюком, відповідальним секретарем Віталієм Шевченком та представниками скаутської організації «Пласт» намагалися захистити майно, що зберігалося в приміщенні. Однак молодики поводилися войовниче, затіяли бійку, нас виштовхали на вулицю. Міліцейський патруль, який бачив це неподобство, на жаль, не втрутився. І все ж згодом нам удалося викликати інших правоохоронців. Три години вони за зачиненими дверима вели з нападниками якісь переговори. Нарешті, запросили нас, аби скласти протокол.

Серед потерпілих значиться ім’я Євгена Сверстюка – людини, безперечно, легендарної. За свої незалежно-українські переконання дванадцять довгих років він провів у радянських концтаборах. Одначе навіть всесильні кадебісти з паном Євгеном поводилися чемно й толерантно. В усякому разі, вони не дозволяли собі такої брутальності.
– Сім років редагую газету «Наша віра». У редакції завжди було тихо й затишно, – розмірковує доктор філософії, лауреат Шевченківської та Міжнародної премії ЮНЕСКО Євген Сверстюк. – Мене оточували культурні, виховані люди. До кабінету заходили відповідним чином. А тут раптом з брудною лайкою увірвався ряджений в рясу бандит.
– Означені дії ми розцінюємо як розбійний напад злочинної групи, – каже Валерій Копійка. – Близько 60 парафіян, котрі протягом семи років тут молилися, тепер змушені це робити під брамою на морозі. Акт беззаконня вчинили ті, хто на президентських перегонах публічно підтримував провладного кандидата. Представникам культу заборонено займатися передвиборною агітацією, одначе божі закони, певно, не для всіх.

Невже й в українській церкві потрібна люстрація, про яку нині часто говорять? А для правоохоронних органів – службовців одного з відділень міліції Шевченківського району міста Києва, куди подано відповідну заяву, – справа честі розібратися в інциденті, що стався на Трьохсвятительській, і назвати поіменно не лише виконавців, а й організаторів нападу.