Спершу біль – як спалах

«Чому ти кульгаєш? Учора ж ходив, як людина». – «Та сам не знаю. Біль виник так несподівано. Віддає зі спини аж у ногу». Такий типовий діалог нерідко можна почути поміж двох доволі молодих людей. Біль, що несподівано дає про себе знати у спині, м’язах, суглобах, однаково часто виникає як у чоловіків, так і в жінок. А вік, коли вперше діагностують захворювання, теж приблизно однаковий у представників обох статей – 30 – 50 років.

Про це свідчать дослідження, які проводяться не лише у нас, а й в інших країнах. Причини виникнення неприємних больових відчуттів найрізноманітніші. Це можуть бути запальний процес і ревматичні ураження тканин – артрит, тендосиновіт, міозит. А може статися дегенеративне ураження суглобів – остеохондроз, остеоартроз, спондильоз. Може бути і звичайна травма – розтягнення зв’язок, вивих, забиття. На жаль, кількість хворих на ревматоїдний артрит, остеоартрит із різних причин зростає. Але головне те, що біль, який одного разу, як спалах, пронизав тіло, повертається, стає надокучливим. Як правило, лікар, вислухавши скарги, обстеживши почервоніле і набрякле місце, радить обмежити на певний час рухову активність, продовжити кваліфіковане обстеження. Звісно, в кожному разі передусім важливо вчасно звернутися до лікаря.

– Хоч би яка була причина, хворобу не варто занедбувати, – наголошує директор Інституту травматології і ортопедії професор Георгій Гайко. – Якщо після травми виникає різкий біль з обмеженням рухливості суглоба, якщо одразу виникає набряк, а біль посилюється після незначних навантажень на ноги, якщо больові відчуття супроводжуються судомами (можуть посилюватися при кашлі або чханні), або ж вас спіткав «прострільний біль», варто невідкладно звертатися по кваліфіковану допомогу, зокрема і до лікарів-ортопедів.

А що робити, як утамувати біль, поки така допомога ще не надійшла? Як собі зарадити під час загострень хвороби, при затяжному болю? На жаль, звичні для нас анальгетики часто не дають сподіваного полегшення. А при значному запаленні й хронічних порушеннях препарати для місцевого застосування також часто бувають неефективними.

На щастя, такі ситуації нині вже не безнадійні. Фармація пропонує широкий вибір сучасних препаратів саме комплексної дії – протизапальних і водночас знеболювальних.

– Нині це вже справді не проблема, – наголошує лікар-терапевт Валентин Щербина. – Існує ціла група нестероїдних протизапальних препаратів широкого спектру дії. Єдиний підхід, на що, до речі, наголошують і вчені Дніпропетровської медичної академії у своєму дослідженні, – це грамотна оцінка терапевтичного впливу і ризик виникнення побічного ефекту при підборі того чи того нестероїдного протизапального засобу. У контексті характеристик ефективність – безпечність – ціна доброї слави зажив препарат Німід (німесулід). Це й справді певний новий крок у розширенні групи нестероїдних протизапальних засобів. Переходячи на спортивну термінологію, скажу, що Німід дає змогу виграти боротьбу з болем уже в першому раунді. Швидкий ефект, проста схема прийому – це переваги для пацієнта.

Варто лишень додати, що цей препарат дає відмінний ефект саме при лікуванні синдромів ушкоджених суглобів. Зрозуміло чому. Німід проявляє комплексний комбінований вплив. Завдяки вибірковості своєї дії він справляє водночас протизапальний, знеболювальний та жарознижувальний вплив саме на «хворе місце». Ще одна беззастережна перевага: Німід ефективно бореться з болем за значно меншої кількості (у 2-8 разів!) побічних проявів порівняно з іншими відомими нестероїдними протизапальними препаратами. Про це варто знати, щоб з огляду на цю інформацію вибірково підходити до запропонованих ліків.