Влада і преса: стосунки паритетні

Учора заступник голови Київської міськдержадміністрації, начальник Головного управління з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків із громадськістю Іван Данькевич розпочав брифінг із вражень від візиту до столичної мерії Президента України Віктора Ющенка. Та й всі, хто побував на зустрічі з Віктором Андрійовичем, сповнені обнадійливих передчуттів і «приміряють» на свою діяльність почуте від нього.

Іван Петрович увесь час повертався думками до цього. І, як сам сказав, пишався тим, що столична влада у своїй діяльності вже не перший рік іде «в ногу» з програмою Віктора Ющенка. Скажімо, щодо розвитку культурної сфери, то за останні роки Київ планує збудувати шість нових закладів культури. Зокрема, Київський міський голова підписав розпорядження про зведення в столиці другого цирку – на Лівому березі, на розі вулиць Будівельників і Попудренка. З’явиться в нас і другий, Малий оперний театр, – в історичній будівлі, зведеній 1902 року, – Клубі трамвайників на Лук’янівці.  Розпочато реконструкцію Театру драми біля станції метро «Лівобережна».

Велику увагу міська влада приділяє організації пісенного конкурсу «Євробачення-2005». Під час його проведення 17-21 травня очікується приїзд до Києва десятків тисяч гостей, яких необхідно розмістити, розважити, нагодувати тощо. Ця подія, як і Помаранчева революція, може стати «детонатором» зростання інтересу до столиці України у світі.

Про все, що стосується взаємодії столичної влади із засобами масової інформації, Іван Данькевич розповів, відповідаючи на запитання журналістів. Наш кореспондент зокрема запитав про заплановані зміни у стосунках влади з пресою. Іван Петрович наголосив на потребі якщо не кардинальних, то обов’язкових змін у взаєминах київської влади і ЗМІ різних форм власності. Передусім це стосується актуального висвітлення проблем міського життя: кожне головне управління КМДА має укласти угоди із мас-медіа.

Втручання в журналістську діяльність Іван Петрович категорично заперечив. Зазначив, що в міському бюджеті на діяльність преси передбачено 28 млн. 71 тис. грн., а після його коригування в березні планується збільшити цю суму ще на 6 млн.

Брифінг завершився, і журналісти розходилися в доброму настрої. Бо застереження були цілком обґрунтованими: аби преса не перекручувала факти, а критика була справедливою.