Урок від СДС

У партії Соціал-демократичний союз  знають як побороти корупцію і за два роки встановити в Україні європейські стандарти. У цьому на прес-конференції переконували журналістів голова СДС Сергій Пересунько, генерал СБУ у відставці Олександр Нездоля і генерал міліції у відставці Валентин Недригайло.

Вони просили журналістів передати новому Президентові України їхні пропозиції, зокрема запевнення, що «СДС має можливість створити законодавчу базу за євростандартами». Сергій Пересунько рекомендує Вікторові Ющенку створити державну комісію з розслідування діяльності Леоніда Кучми і його оточення. Передусім заборонити екс-президентові виїжджати з України. «При Кучмі був феодальний устрій. Фактично був цар, який дарував заводи і фабрики», – розкрив «таємницю» голова СДС. Його доповнив генерал Нездоля, який помітив «корупцію від Кучми до жеку» й те, що при владі була «піна соціуму – корупціонери, тіньовики, олігархи». Ще більше генерала СБУ турбує, що біля Ющенка на Майдані «стояли ті, хто перейшов із команди Кучми», а нині вони отримують посади. Лідери СДС пропонують розслідувати їхню колишню бізнесову й чиновницьку діяльність. Але ідея люстрації стовпів колишнього режиму Сергієві Пересуньку не подобається. Бо таким чином від влади, мовляв, можна відсторонити усіх, зокрема й кваліфікованих професіоналів. Хоч окремі «гучні справи», на думку Нездолі, можуть бути дієвими з точки зору профілактики.

Ніби правильні й актуальні пропозиції. Лише одне «але». Чи такої ж позиції дотримувалися в СДС ще півроку тому, коли партія входила до міжпартійної коаліції на підтримку кандидатури в президенти Віктора Януковича разом із прокучмівськими силами?