Законодавство треба змінити

Інститут виборчого права разом із комітетами Верховної Ради з питань євроінтеграції та державного будівництва і місцевого самоврядування провели круглий стіл «Досвід проведення виборів Президента України 2004 року в закордонному виборчому окрузі».

Народні депутати Анатолій Матвієнко та Юрій Ключковський, заступник голови ЦВК Микола Мельник, заступник міністра закордонних справ Валентин Наливайченко, суддя Верховного Суду Андрій Ігнатенко визначили основні недоліки голосування за кордоном. Так, у деяких положеннях виборчого законодавства взагалі не передбачено існування закордонного округу, а мова йде тільки про 225 округів на території України.

Юрій Ключковський звернув увагу на проблему створення виборчих дільниць за межами України. Усі пам\'ятають, які пристрасті  вирували навколо  можливого відкриття додаткових дільниць у Росії.

Однак місць для голосування справді не вистачало. За законом дільниці можна відкривати лише в посольствах та консульствах, але іноді доцільно було створити їх у місцях компактного проживання українських громадян.

Виборчі комісії за кордоном не завжди було повністю вкомплектовано. Микола Мельник розповів, що в трьох із них було лише по дві особи. Просто деякі члени комісій не могли протягом усіх трьох турів перебувати за кордоном і часто поверталися до України, або переїжджали в інше місце.

Потребують значного коригування і положення про списки виборців. На думку пана Наливайченка, цю процедуру слід значно спростити, аби більше наших співвітчизників могли спокійно проголосувати. Бо  нині громадянина, який не став на консульський облік, не буде внесено до списку. Але ж  чимало українців перебувають на чужині нелегально, про них також треба подбати.