Бо завтра може бути пізно

Люстрація не сходить із порядку денного українських політиків. Учергове  народні депутати зібралися, аби обговорити цю тему.

На круглий стіл завітали автори законопроекту про люстрацію – новопризначений голова Рівненської облдержадміністрації Василь Червоній та депутат Андрій Шкіль. Прибули й інші парламентарії, зокрема нашоукраїнці Рефат Чубаров, Володимир Яворівський та представник групи «Центр» Василь Гаврилюк.

Андрій Шкіль, ознайомлюючи присутніх із законопроектом, пояснив, що люстрація не передбачає покарання за злочини, для цього є Кримінальний Кодекс.

Нині ж багато хто не обізнаний із цією процедурою. Насправді це демократична норма, яка допоможе змінити тоталітарну владу на демократичну. Колишніх «стукачів» КДБ просто позбавлять права обіймати владні посади протягом п’яти років. Причому, це обмеження стосується чиновників не нижче обласного рівня.

Люстрацію застосовуватимуть лише до владних мужів, а інших не чіпатимуть. Крім того, ніхто не обмежуватиме права людини на підприємницьку діяльність. Такі положення є і в чеському законі про люстрацію, яким послуговувалися депутати, пишучи законопроект.  І міжнародні правозахисні організації не мали до нього жодних претензій.

Учасники круглого столу одностайно висловилися за прийняття закону про люстрацію. Проте висловили низку зауважень. Василь Гаврилюк побоюється, що люстрація може викликати збурення в суспільстві. Крім того, існує вірогідність, що Верховна Рада відхилить закон, адже частина депутатів співпрацювала з КДБ, і тому вони не зацікавленні в люстрації.

А Володимир Яворівський  проситиме Президента Віктора Ющенка, аби той подав  законопроект про люстрацію як невідкладний. Бо «завтра може бути пізно».