«Небошкряб» замінить «Україну»?

Готель «Україна», що домінує над майданом Незалежності,  мають намір зносити.  Споруда перебуває в пожежонебезпечному стані, тож існує реальна загроза життю і здоров’ю людей, які працюють і тимчасово мешкають у будинку. У столичній мерії днями представили проект нового сучасного готелю, який може з’явитися на пагорбі за монументом Незалежності.

За роки самостійності держави радикально змінився вигляд майдану Незалежності. Поки що в композиції центру Києва бракує завершення, домінанти, вважають зодчі. До готелю «Україна» десять років придивлялися архітектори. Шість років тому було підготовлено і затверджено на містобудівній раді проект реконструкції з добудуванням нового корпусу. Вигляд Майдану змінив творчий тандем «Архітектурний союз» і «Творча майстерня Олександра Комаровского», залишається тільки поставити в осучасненні Майдану крапку – величну споруду.

Підготовлено містобудівне обґрунтування знесення  і спорудження на вже звільненій ділянці нового будинку-символу. Творчий керівник «Архітектурного союзу» Сергій Бабушкін вважає, що нині визначається образ майбутнього будинку:

– Він  має бути виразним, динамічним і символічним. Таким, що запам’ятовується. Відчуття легкості  за значних габаритів може дати тільки один матеріал – сучасні види фасадного скла. На тлі неба і навколишньої забудови це найприйнятніший варіант. Місце на пагорбі завжди передбачало висотну споруду. Коли будували «Москву» (так спочатку називався готель «Україна»), на той час це  була найвища будівля в  місті. Прикро, що за радянських часів готель не добудували, і як на мене, нині його варто було б знести.

У новому готелі  буде набагато більше площ. Лише підземних поверхів тут можна розташувати 7 або 8.  На цих  рівнях будуть паркінги і виходи з двох станцій метро. За словами Сергія Бабушкіна, зводитимуть готель українські будівельники.

Головний архітектор проекту Марія Сусська уявляє споруду високою – до 210 метрів, а це – 67 поверхів.

– Контуру ми надали форму прапора, що  майорить. Тут вільно розміститься готель «Україна»: вистачить місця і для звичайних номерів, і для VIP-апартаментів. Передбачені конференц-зали для представницьких форумів, концертні та виставкові зали. Київський метрополітен підтвердив можливість з’єднання комплексу з одним із виходів станції метро «Хрещатик», – розповіла пані Марія.

Перед комплексом, на схилах, що ведуть до Майдану і вулиці Інститутської, запланований ландшафтний парк із трьох терас. Архітектори вважають, що ця зелена зона – головна складова і окраса комплексу. Прикметна деталь перед фасадом нової «України» – прозорий флагшток по всій висоті будинку, який завершує тризуб. Аби бажаючі могли помилуватися центром міста з висоти пташиного польоту, у споруді планують розташувати три панорамні ліфти.