«В сім’ї вольній, новій не забудьте пом’янути…»

Київ готується відзначати 191-у річницю від дня народження великого українського поета Тараса Шевченка. Пам’ять Кобзаря цьогоріч вшанують низкою тематичних культурно-мистецьких та науково-просвітницьких заходів, які планують провести міська та районні влади. Цей план урочистостей днями розглянули на розширеній колегії КМДА.

На радість парафіян відбудовано храм Різдва Христового на Поштовій площі, де 6-7 травня 1861 року (за старим стилем) кияни прощалися з поетом. Саме в ньому відправили панахиду пам’яті Тараса Шевченка під час перевезення його праху для перепоховання із Санкт-Петербурга до Канева.

До пам’ятника Кобзареві 9 березня урочисто покладуть квіти. А в Колонній залі мерії вшанують кращих популяризаторів Шевченкового слова. Щоправда, цього разу за пропозицією Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ» до списку нагороджених також включать представників різних країн, зокрема вчителів, які приїдуть на Міжнародну конференцію з проблем української мови. Головне управління освіти і науки спільно з Національним музеєм Тараса Шевченка проведуть щорічний конкурс читців поезії Кобзаря.

Триває Всеукраїнський конкурс учнівської творчості під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої». У вищих навчальних закладах та школах готуються провести науково-практичні конференції, присвячені творчості Кобзаря, Шевченківські уроки. Учні й студенти писатимуть роботи і реферати про знакову постать в історії української культури.

Тематичні літературні вечори, музичні фестивалі, книжкові виставки та інші заходи запланувало провести Головне управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини. У кінотеатрах демонструватимуть художні та хронікально-документальні фільми, присвячені творчому і життєвому шляху поета.

Довкола об’єктів, пов’язаних із ім’ям Кобзаря, проведуть комплексний благоустрій. Приміром, на площі Тараса Шевченка і прилеглих до неї територіях планують ремонтні роботи, оновлять клумби, газони. Постійної уваги міської та районних влад потребують заклади культури і освіти, які носять ім’я великого поета, а також пам’ятні місця та вулиці, названі на його честь.