Президент довіряє міській владі

Олександр Омельченко – єдиний високопосадовець в Україні, якого 4 лютого указом Президента було перепризначено на колишній посаді. Учора ж Віктор Ющенко сам вирішив завітати до мерії, де у Колонній залі в присутності керівного активу столиці представив Олександра Омельченка як голову Київської міської держадміністрації.

Віктор Ющенко почав з того, що на його життєвому шляху траплялися люди, які, здавалося б, за своїм віком, життєвим досвідом, середовищем, у якому жили, мали б нині бути «позавчорашніми». Але, навпаки, саме вони виявили себе найсучаснішими і найпередовішими. Згадав свого колегу і наставника Вадима Гетьмана, якому в нелегкий для України час удалося налагодити банківську систему, а від нього перекинув місток до Олександра Омельченка. Незважаючи на його сиву чуприну, сказав Віктор Ющенко, саме Сан Санич з політичної точки зору виявився передовішим і сучаснішим від багатьох набагато молодших політиків у дні Помаранчевої революції. Адже очолювана ними київська громада виявила нечувану громадянську солідарність і підтримку тих, хто вийшов на захист свободи. Беручи участь у акціях, самі кияни подали до штабу «Сили народу» понад 500 тисяч пропозицій щодо розміщення людей на своїх квартирах. А додати сюди відкриті двері у мерії, інших установах і закладах Києва, забезпечення учасників акції продовольством…

Президент зауважив, що донедавна політичним авангардом і форпостом свободи була Західна Україна, а в листопадові-грудневі дні 2004-го саме столиця стала «законодавцем революції», центром усіх подій. Варто нагадати, що вже 22 листопада, на другий день після сфальсифікованого другого туру виборів, Київрада на своїй позачерговій сесії висловила недовіру Центрвиборчкому.

Віктор Ющенко далі поділився своїм баченням майбутнього України і Києва зокрема. Ішлося і про реконструкцію доріг та озеленення, і про створення українського Ермітажу, і про потрібність увічнення пам’яті про голодомор.

Київський міський голова і голова Київської міськдержадміністрації Олександр Омельченко у слові-відповіді подякував Президентові України Вікторові Ющенку за високу довіру й оцінку роботи київської влади. Він заявив, що вона готова підставити плече Президентові і його команді у реалізації програми, з якою вони перемогли на виборах. Однак зауважив, що за часи незалежності України у всіх керівників держави було доволі прохолодне ставлення до столиці. Нездорова заздрість, незаслужені звинувачення у нахлібництві, відлучення київської міської еліти від участі у вищих керівних структурах влади – ось чим був позначений цей період.

Омельченко висловив упевненість, що відтепер часи змінилися, і кожен із високопосадовців не лише висловлюватиме любов до рідного міста чи села, а й усвідомлюватиме, що Київ, наша столиця, – одна єдина в Україні. Насамкінець повідомив, що свої пропозиції щодо кадрових змін на рівні керівників міста Президентові буде подано впродовж лютого.

Наприкінці зустрічі Віктор Ющенко зробив запис у Книзі почесних відвідувачів мерії.

Президента в ході цього заходу супроводжував віце-прем’єр-міністр з питань адміністративно-територіальної реформи Роман Безсмертний.