Із пельменями обережніше!

У Китаї Новий рік увійде в свої права в ніч із 8 на 9 лютого.

Святкування його має цікаву історію. У Середньовіччя Новий рік – Сіньянь – пов’язували в Китаї з жертвоприношеннями божествам і предкам. Опісля 1911 року, коли в країні запровадили нове літочислення, його перейменували на свято Весни – Чуньцзе.

Аби зустріти Чуньцзе правильно, дотримавшись усіх ритуалів, потрібно за кілька днів до свята ретельно прибрати вдома, прикрасити помешкання червоними стрічками, а також обклеїти стіни паперовими смужками з намальованими на них ієрогліфами, які означають побажання щастя, добра, щедрого врожаю.

Зустрічати китайський Новий рік потрібно в сімейному колі – це найважливіша традиція святкування. Одягати треба все червоне, навіть шкарпетки та білизну: китайці вірять, що червоний колір відганяє злих духів.

Святкують Новий рік у Китаї, як і в нас, цілу ніч. Виходять на вулицю вбраними в костюми драконів або левів – так, на думку китайців, можна позбавитися надокучливих демонів та нещасть. Ті, хто все ж залишаються вдома, грають у карти або азартну гру «мацзян», багато та смачно їдять.

До речі, що? Традиційна страва, якою китайці зустрічають прихід весни й Нового року, пельмені – дзяоци. Їх готують усією родиною. Дзяоци – це символ добрих побажань усім людям на Землі, найкраще з яких, на думку китайців, – народження синів. Мабуть, саме пельмені спричинили перенаселення в Китаї та впровадження урядової програми «Одна сім’я – одна дитина»… Отож, як святкуватимете, – з пельменями будьте обережніші, не переїдайте.

На святковому столі також мають бути страви з рису, солодкі кльоцки, апельсини, мандарини, морепродукти, локшина, зелень і цілющі рослини, а також м’ясо й риба. Щодо міцненького – китайські чоловіки надають перевагу національній горілці «арготоул» чи пиву, а жінки не відмовляться від червоного вина й коктейлів.

Отже, дім прикрашено, стіл уставлено смачними стравами, усі одягнені в червоне... Чого ж не вистачає? Звичайно ж, подарунків!

Найкращий подарунок на китайський Новий рік – календар. Що більшим і яскравішим він буде, то краще, адже це символічне побажання везіння й багатства. Можна також подарувати символи щастя – статуетки дракончиків, квіти, живопис. Для коханця – тюльпани, нарциси, троянди, дітлахам – невеликі суми грошей у червоних конвертиках.
А якщо в святковий день вам закортить привітати незнайомця на вулиці, голосно гукніть йому: «Чуньцзе хао!» – «З Новим роком!» або «Гунчжу Сіньсі» – «Вітаю й бажаю нових радощів!».