Нотаріальний бунт

Із нового року набув чинності Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб». Під час перших же спроб його практичного застосування з’явилося багато незадоволених («Вечірка» про це вже писала). Дивно, але передусім це нотаріуси. Зокрема, житомирські юристи надіслали Президенту України, депутатам Верховної Ради, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, асоціаціям приватних нотаріусів звернення щодо недосконалості цього закону і поінформували про свою позицію пресу.

У зверненні нотаріуси заявляють, що Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» порушується право приватної власності в плані як придбання, так і розпорядження нерухомим майном, яке можна продавати, дарувати, передавати у спадок. Таким чином, громадян України поділено на тих, хто такі операції здійснював до 1 січня цього року і не сплачував податків, передбачених цим законодавством, і тих, хто тепер змушений віддавати державі значну суму своїх прибутків. А це означає, що держава ускладнила можливість дарування нерухомості, скажімо, дідусем чи бабусею своїм онукам, оскільки договір дарчої оподатковують тепер за ставкою 13 відсотків. На практиці це означає, що за інвентаризаційної оцінки житлового будинку чи квартири в 20000 гривень розмір лише нововведеного податку становитиме 2600 гривень (без врахування вартості виготовлення документів у БТІ, 1 відсотка державного мита, перевірок відсутності заборон (арештів) та податкової застави за допомоги Єдиних реєстрів ДП «Інформаційний центр Мін’юсту України» тощо). Такі державні побори на тлі низької платоспроможності населення закладено і до норм згаданого закону, що стосуються оформлення спадщини.

Та нотаріуси, як стало зрозуміло, обурювалися не стільки податковим утиском своїх клієнтів, скільки незручностями у своїй роботі. Мовляв, досі не створено механізму практичного застосування передбачених Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» ставок оподаткування операцій з нерухомістю, не внесено передбачуваних змін до інших законодавчих актів, відсутній державний орган, уповноважений здійснювати оцінку нерухомого майна. А їх зобов’язали здійснювати нарахування та стягування значних податків і нести ще й матеріальну відповідальність за неправильне нарахування. Податкові агенти (нотаріуси) зобов’язані з власної кишені компенсувати податковий борг. А платник податків, обурюються юристи, ніби й ні причому.

Своїм зверненням житомирські нотаріуси прагнуть домогтися не так ґрунтовних роз’яснень від Мін’юсту чи Державної податкової адміністрації щодо виконання нотаріусом функцій податкового агента, як скасування цих обов’язків шляхом зміни підходів до оподаткування фізичних осіб. А також закликають своїх колег до радикальних протестних дій: тимчасово призупинити нотаріальне засвідчення будь-яких угод із нерухомістю між фізичними особами та провести завтра всеукраїнську страйкову акцію.

На прес-конференції, присвяченій цій проблемі, заступник директора департаменту нотаріату Міністерства юстиції України Тетяна Баранова заявила, що справді потрібно внести зміни до Закону «Про податок з доходів фізичних осіб», але закликала колег не припиняти свою роботу, адже це також буде порушенням прав тих людей, які потребуватимуть їхніх послуг.