Первоцвіти косять і жнуть

За вікном віхола, а в підземних переходах пахне весною – продають підсніжники. Але тішитися з того хочеться не всім. Природоохоронці, екологи навпаки б’ють на сполох: люди знищують ранньоквітучі рослини, які занесено до Червоної книги, і масштаби такого знищення з року в рік жахливші. Скажімо, у лісах поблизу Києва вже не побачиш підсніжника звичайного, цією квіткою можна милуватися хіба що в ботанічному саду. Цикламен Кузнєцова зустрічається в природі лише в Криму на площі менш як 100 га. Серед рідкісних первоцвітів, що стрімко зникають, – усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів, крокусів. До Червоної книги потрапила й добре відома нам черемша. Останнім часом у лісах поблизу великих міст цей вид вимирає, він зовсім зник у Голосіївському лісі.

За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи, незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє місце після торгівлі наркотиками і зброєю. Зірвали десяток квіточок – знищили 30-50 інших видів дикої природи. Ось такий суворий закон ланцюгової реакції в ботаніці.

Ще в грудні я спостерігала, як у столичних підземках бабусі, які жваво торгували першими вісниками весни, клялися-божилися, що виростили їх на присадибній ділянці. Не вірте цим байкам, бо займатися таким бізнесом на власному городі невигідно. І до того ж підсніжники, що ростуть на півночі України і зокрема на Київщині, розквітають у другій половині березня. Усі первоцвіти, що їх зараз продають в нашому місті, привезено з Криму. Зрозуміло, бабусі не їздять щодня до Білогірського чи Кіровського районів АР Крим, не піднімаються в гори і не гнуть спину, рвучи квіти. Насправді цей товар везуть до нашої столиці (і не лише до нашої, а й до сусідньої – Москви і до Європи) великими оптовими партіями – по кілька десятків тисяч квіточок у кожній. За один день минулого року на київському вокзалі вилучено 1 мільйон рідкісних первоцвітів.
– Кожна ланка торгівлі первоцвітами, – зауважує активіст дружини з охорони природи КНУ «Зелене майбутнє» Іван Парникоза, – дає торговцю чи кур’єру «навар» у 20-50 копійок за букет. Якщо в партії, приміром, 10 тисяч букетиків, то можете уявити собі, наскільки прибутковий такий бізнес. За один день перевізник квітів може заробити до п’яти тисяч гривень, а бабуся – кілька сотень.

– Але ж ця справа дуже ризикована: а що коли натрапиш на не вельми поступливого міліціонера? – цікавлюся я.

– Зазвичай кур’єри роблять до 3-5 рейсів на добу. А якщо і «проштрафляться», то не вельми перейматимуться, бо ж сплатять за заподіяну шкоду 9-15 гривень штрафу.

Ось яка ціна десяти тисяч букетів первоцвітів! Громадські організації б’ють на сполох в усі дзвони, а міліція, на очах якої торгують тими ж пролісками, конваліями, робить вигляд, що нічого не бачить. Ще 2002 року Київрада заборонила торгувати первоцвітами на території ринків. Заборонила, то й заборонила – бабусі спускаються до підземних переходів, у метро, і гендлюють направо і наліво.

Природоохоронці знають в обличчя багатьох таких «торговців» і, траплялося, що брали їх за руку й вели до міліціонера. Так було минулої весни на майдані Незалежності.
– Але старшина Перепельченко, – розповідає далі Іван, – посварив жінку і на тому кінець. До суду справа не дійшла.

У Криму, правда, судили таких браконьєрів – заплатили «бізнесмени» 804 гривні штрафу. А з півострова ж везуть ранньоквітучі рослини мішками. Те ж саме можна сказати і про Карпати.

Щороку в Україні проводять кампанію «Первоцвіт», спрямовану на припинення збирання й торгівлі первоцвітами. І зараз природоохоронці вже насторожі. У переддень свята Всіх закоханих вони обіцяють неприємний сюрприз для бабусь, які торгують пролісками в підземних переходах, і закликають долучитися до операції «Первоцвіт-2005» усю громадськість. Не купуйте підсніжників, присоромте торгівців чи зверніться по допомогу до міліціонера (це ваше право) – і ми разом збережемо дику природу нашого краю, України.