Замах на бібліотеку

У найближчі дні кияни можуть втратити одну з найвідоміших у місті бібліотек – імені Лесі Українки. Ситуацію занепокоєно коментує директор бібліотеки, заслужений працівник культури України Людмила КовальЧук:

– Власного приміщення Публічна бібліотека імені Лесі Українки міста Києва не має. Її відділи працюють у восьми пристованих у різних районах міста. Так би мовити, центральне її представництво – у відомчому будинку ВАТ «Укргазпроект» (раніше – «Союзгазпроект») на вулиці Артема, 77. Із приводу нього і спалахнула суперечка.

Ордер на це приміщення площею 170 кв. м бібліотека отримала в Управлінні нежитлового фонду Київського міськвиконкому 1972 року. Це і було підставою для укладення першої угоди з інститутом.

Площа, яку займає бібліотека, при будівництві й передбачалася державою для розміщення на ній закладу соціально-культурної сфери. З часу здачі будинку в експлуатацію тут безвиїздно прописалася наша бібліотека. По суті, вона завжди була співкористувачем займаного приміщення на договірних засадах.

1996 року «Укргазпроект», не узгоджуючи свої наміри з бібліотекою-співкористувачем, розпочав процедуру приватизації. Попри заперечення Головного управління культури та Управління комунального майна КМДА регіональне відділення Фонду держмайна України процес приватизації не призупинило, порушивши цим Закон України «Про бібліотеки та бібліотечну справу». Згідно зі ст. 14 цього закону бібліотеки, що є юридичними особами, приватизації не підлягають. У разі приватизації приміщень, у яких розміщені бібліотеки, що є у державній або комунальній власності, та відмови нового власника надавати у користування займані бібліотеками приміщення, органи, що приймають рішення про приватизацію будівлі, забезпечують бібліотеки приміщеннями, збудованими за спеціальними проектами, або іншими упорядкованими, які відповідають умовам обслуговування користувачів і зберігання бібліотечних фондів. І ці вимоги «Укргазпроектом» зневажені. Більше того, аби позбутися бібліотеки, співкористувач виставив нам наприкінці минулого року непосильну плату за оренду: 79 грн. 50 коп. за квадратний метр (до цього ми платили за пільговою ціною 27 грн. 11 коп. за всю площу).

На захист бібліотеки виступили голова Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України Лесь Танюк та народний депутат Богдан Губський, надіслали листи до Голови правління ВАТ «Укргазпроект» Романа Говдяка. І тоді керівництво ВАТ «Укргазпроект» змилостивилося на 53 грн. 10 коп. за 1 кв. метр. Не погоджуєтеся – звільніть приміщення.

А якщо нас виселять, це матиме міжнародний розголос. Адже в створенні потужної комп’ютерної мережі, яка працює саме в цьому приміщенні, брали участь міжнародні організації. Інтернет-центр на базі бібліотеки відкрито за рахунок Посольства США в Україні.

Рішенням сесії Київради № 314/474 від 27.02.2003 року затверджено міську програму «Розвиток бібліотечної справи в м.Києві на 2003–2006 роки». Вона передбачає будівництво і для нас спеціалізованого приміщення. У міському бюджеті на 2005 рік вже передбачено кошти на проектування. Отже, угоду з ВАТ «Укргазпроект» на оренду необхідно продовжити ще хоча б на п’ять років на попередніх умовах (доки отримаємо нове приміщення) або переглянути умови приватизації і повернути площі, що 33 роки займає бібліотека, до комунальної власності міста.