Міліція має служити закону

Учора Президент України Віктор Ющенко представив керівному складу Міністерства внутрішніх справ призначеного керівником цього відомства Юрія Луценка. При цьому голова держави підкреслив, що перед Юрієм Віталійовичем, всіма чесними високопосадовцями МВС стоїть завдання зробити все можливе, аби міліція служила не можновладцям, не злочинним угрупуванням, а закону, громадянам України, охороняла права людей. Якщо відомство працюватиме так, то через рік, упевнений президент, народ буде поважати міліцію, хоча б за те, що правоохоронці перестали брати хабарі і прикривати хабарників.

Президент України провів із керівниками МВС та його підрозділів нараду, під час якої зосередив свою увагу на шляхах виконання поставлених завдань. При цьому він охарактеризував нового міністра як людину чесну і порядну, що не тільки висловлює багато цікавих ідей, але й знає, як утілювати їх у життя.

Створити новий соціальний портрет міліції – таке завдання ставилося і перед усіма іншими керівниками МВС, що працювали на цій посаді, але вони не змогли досягти мети. Є сподівання, що Юрій Луценко не з таких. За словами міністра, через 10 днів він зможе доповісти главі держави про своє бачення концепції реформування відомства. А через 2 місяці будуть підбиті перші підсумки роботи, основні напрями якої – декриміналізація, очищення рядів від людей, які скомпрометували себе. До речі, неабиякої уваги потребують у цьому плані саме регіональні підрозділи, які зараз здебільшого служать інтересам місцевого керівництва, а також такий підрозділ як ДАІ. Даїшник-хабарник як явище повинен відійти в минуле.

Що стосується функціонування самого міністерства, Юрій Луценко бачить розподіл працівників на дві групи – тих, що будуть займатися внутрішньою політикою відомства, і професіоналів зі слідства та оперативно-пошукової діяльності. Це дасть змогу змінити саму систему МВС.

Звичайно, на нелегкому шляху реформ не виключені спроби деяких працівників керівного і начальницького складу саботувати заходи, запропоновані новим міністром.

– Такі люди, сказав Юрій Луценко, – безумовно, повинні шукати собі місце в інших сферах діяльності. Як і ті, котрі пов’язані з великим бізнесом, з криміналітетом. Або я зроблю все намічене, – підкреслив міністр, – або піду із політики.